Geri dönme umudunu kaybeden Suriyeliler yıkılan evlerini satıyor

Geri dönme umudunu kaybeden Suriyeliler yıkılan evlerini satıyor

Sayıları 8-10 milyon olan Suriyeli mülteciler evlerine dönmek istiyor. Fakat mülteci olmalarına sebep olan rejimin varlığının buna engel olduğunu belirtiyorlar.

Suriye'deki iç savaşla beraber Esed rejimi güçlerince öldürülmekten ve işkence görmekten veya zorla silah altına alınmaktan endişe eden 8-10 milyon civarında Suriyeli ülke içinde ve dışında mülteci konumuna düştü.

Bu rakamın savaş öncesi Suriye nüfusunun yarısına yakın olduğu tahmin ediliyor.  Esed rejiminin halen yönetimde olması ve ülkenin yaşadığı yıkım Suriyeli mültecilerin geri dönmesi konusunda büyük bir engel teşkil ediyor.

Yıllardır mülteci olarak yaşayan Suriyelilerin ise evlerine dönme umutlarını git gide kaybettiği belirtiliyor.

Rejim bölgesinde enkaza dönmüş evinin satmaya çalışan bir Suriyeli

Savaş öncesi Humus şehrinin Halidiye Mahallesi'nde ikamet eden Memun el-Beledi isimli Suriyeli, savaş nedeniyle yıllardır İdlib'de mülteci durumunda.

Beledi'nin Humus'ta daha önce yaşadığı dairenin bulunduğu apartman büyük ölçüde yıkılmış durumda. Beledi eğer Humus'ta emniyet içerisinde yaşayacağını bilse evine dönüp yeniden imarın yolunu arayacağını söylüyor. Fakat Beledi'nin belirttiğine göre Esed rejimi Humus'ta halen insanları sorgusuz sualsiz tutukluyor ve öldürüyor. 

Beledi'ye göre Humus'ta tek sorun siyasi baskı da değil. Beledi'nin öğrendiğine göre evinin olduğu bölgeye su, elektrik, çöp toplama gibi hiçbir hizmet verilmiyor, molozların arasında köpekler ve fareler cirit atıyor.

Beledi, moloz halindeki evinin arsa değerini zorunlu ihtiyaçları için çok ucuza da olsa satmanın peşinde olduğunu ama bunun da mümkün olmadığını belirtiyor.

Evine dönmekten umudunu kesti

Pek çok Suriyeli gibi Beledi de evine dönmekten umudunu kesmiş durumda ve Filistinli mültecilerin durumu gibi bu halin kalıcı olmasından endişe ediyor.

Savaştan önce Suriye'nin Halep ve Şam'dan sonra en büyük üçüncü şehri olan Humus, savaşta en ağır yıkıma uğrayan bölgelerin başında geliyor.

Yıllarca Esed rejiminin kuşatmasında kalan Humus kenti, savaş esnasında ağır bir yıkım yaşamış, nüfusunun büyük kısmı öldürülmüş ve mülteci konumuna düşmüştü.

"Rejim yönetimdeyken evlerine dönmeleri mümkün değil"

Suriye dışına ve Suriye içinde de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere sığınan 8-10 milyon Suriyeli mültecinin Esed rejimi varlığı devam ederken evlerine dönmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.

Suriyeli mülteciler rejimin baskı, katliam, tutuklama, işkence ve tecavüzlerinden kaçtıklarını, dönmeleri durumunda rejimin kendilerini hain olarak görüp kendilerine her türlü zararı verebileceğini belirtiyorlar.

Suriye'nin uğradığı ekonomik yıkım da bu mülteci nüfusunu geri döndükleri takdirde gelirsiz, evsiz ve hizmetsiz bırakacağından Esed rejiminin mevcudiyeti devam ettiği sürece Suriyeli mülteci sorununun da kalıcı hale gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Enab Baladi, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.