Gezi Parkı davasında ara karar: Kavala'nın tutukluluğu devam edecek

Gezi Parkı davasında ara karar: Kavala'nın tutukluluğu devam edecek

Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada ara karar açıklandı.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada ara karar açıklandı. Osman Kavala’nın tutukluğunun devamına, Yargıtay tarafından bozulan Gezi Çarşı dosyasının incelenmesine karar verildi.

Gezi Parkı davasında verilen beraat kararlarının bozulmasının ardından 17 sanığın yargılandığı davanın yeniden görülmesine başlandı. Mahkeme, oy çokluğuyla Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Gezi Parkı davasında verilen beraat kararlarının bozulmasının ardından 17 sanığın yargılandığı davanın yeniden görülmesine başlandı. İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuksuz sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman ile avukatları ve İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, savunmaların tamamlanmasının ardından ara kararı açıklamak üzere ara verdi.

Aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Osman Kavala’nın tutukluluk haline oy çokluğuyla karar verdi. Geçici mahkeme başkanı, Kavalı’nın tutukluluk halinin devamı kararına muhalefet şerhi koydu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın Yargıtay tarafından bozulan dava dosyasının istenmesine karar veren heyet, birleşme kararı verildiği takdirde bu dava dosyasının mahkemeye gönderilmesine hükmetti. Henri Barkey, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora'nın hakkındaki yakalama kararının devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 6 Ağustos’a erteledi.  

Davanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 657 sayfalık iddianamede, Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 16 sanık ve 746 müşteki bulunuyor.

İddianamede, sanıkların, 2011'den itibaren yönlendirme yaptıkları, 2013'te meydana gelen olayların ve eylemlerin finansmanıyla koordinasyonu sağladıkları belirtilerek, sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Bazı sanıkların da "mala zarar verme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması", "ibadethane ve mezarlıklara zarar verme", "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet", "nitelikli yağma" ve "nitelikli yaralama" gibi suçlardan değişen oranlarda hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osman Kavala'nın ayrıca "mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet ve nitelikli yağma'' suçlarından 612 yıldan 3 bin 158 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Kaynak: TRT Haber

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.