Gıda enflasyonu yüzde 32’ye ulaştı

Gıda enflasyonu yüzde 32’ye ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Nisan ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 32'ye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Nisan ayında yıllık bazda tüketici fiyatları yüzde 19,50 arttı. Ancak gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 31,86 oldu.

Aylık olarak bakıldığında ise, gıda fiyatlarındaki artış genel enflasyonun altında kaldı. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,69 olurken gıda ve alkolsüz içkilerdeki enflasyon oranı yüzde 1,40 olarak gerçekleşti.

Geçen haftalara göre fiyatlarda düşüş var

Peki, bu veriler pazara nasıl yansıyor, vatandaş meyve-sebze fiyatlarını nasıl yorumluyor? İzmir’deki Yeşilova semt pazarında başta soğan, patates olmak üzere birçok ürünün fiyatında geçen haftalara göre bir gerileme var. Daha birkaç hafta önce yedi, sekiz liraya satılan soğan ve patatesin kilosu 2,5 liraya düşmüş. Benzer şekilde patlıcan, biber, erik, marul, soğan gibi ürünler de geçen haftalara kıyasla daha ucuz.

Fiyatlardaki düşüş yeterli mi?

Geçen haftalara kıyasla düşen fiyatlara bakarak bardağın yarısını dolu görebilenler bir tarafa, bazıları ise alım güçlerine ve geçen yılın fiyatlarına göre düşünerek bardağın yarısının boş olduğu düşüncesinde.

Pazarcı Mehmet Sırrı Gökdağ fiyatların hala olması gerekenin üstünde olduğunu düşünüyor. Gökdağ, fiyatların geçen haftalara göre düştüğünü söylüyor ancak “Yine de bu fiyatlar yüksek. Bu durum satışları da etkiliyor. Akşam oldu ama malların hepsi tezgahta duruyor” diye konuştu.

Havaların ısınması ve buna bağlı olarak ürünün bollaşmasıyla fiyatların biraz daha düşeceği beklentisi yaygın. Ancak bu düşüşün istenen ölçüde olmayacağı konusunda neredeyse herkes fikir birliği içinde.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.