Göçmenlere olan bakışınızı değiştirecek 4 harita

Göçmenlere olan bakışınızı değiştirecek 4 harita

Norveç’te bu ülkede doğmamış insanların çoğunluğunu Polonyalıların oluşturduğunu biliyor muydunuz? Veya, İrlanda’nın en çok Birleşik Krallık'tan göç aldığını?

Çek dilbilimci, matematikçi ve sanatçı Jakub Marian tarafından oluşturulan 4 harita, 2015 yılında BM’nin uluslararası göç konusunda hazırladığı bir çalışmaya dayanmaktadır.

Bu haritalar Avrupa’daki göç hakkında bazı istatistikleri göz önüne sermektedir.

⦁    Yabancı ülke doğumlu göçmenlerin ülke nüfusuna oranı

⦁    Bu orandaki en yüksek varlığa sahip ülke

⦁    Bu oranın son 5 yılda azalıp azalmadığı

⦁    En fazla büyüme gösteren göçmen nüfusu 

1. Yabancı ülke doğumlu insanların toplam nüfusa olan oranı 

Brexit oylamasından sonra bazılarınız Birleşik Krallığın bu listede üst sıralarda olmasını bekleyebilir ancak bu ülke sıralamada ilk 5’te bile değil.

Göçmen( Yabancı ülke doğumlu ) nüfus oranı

Göçmen oranı en yüksek ülke %45.9 ile Lüksemburg, ikinci sırada %29.6 ile İsviçre, üçüncü sırada %18.5 ile İsveç ardından sırasıyla %17.4 ile Avusturya, %15.8 ile Estonya, %14.5 ile Almanya geliyor. Birleşik Krallığın oranı is %13.4. 

Eurostat’ın Ocak 2015 ve Haziran 2016 arasında yapılan iltica başvuruları istatistiklerine dayanarak Marian Avrupa’daki göç krizinden en çok hangi ülkelerin etkilendiğini haritalandırdı. Çalışmaya göre sadece Avusturya ve İsveç, göçmen nüfusun toplam nüfusa oranında %1 üzerinde artış yaşadı.  Almanya’nın oranındaki değişim %1’in altında kaldı. 

2. Göçmenlerin çoğunluğu nereden geliyor?

Birleşik Krallığı’n 2015’te en fazla göç aldığı ülke Hindistan oldu. Norveç Polonya’dan, Avusturya ve İsviçre komşuları olan Almanya’dan en fazla miktarda göç aldı. İrlanda Cumhuriyetinde yaşayan göçmenlerin çoğunluğu ülkeye Birleşik Krallıktan geldi. 

En fazla göç veren ülkeler

Fransa, İspanya ve Portekiz’e göç en fazla güneyden( Cezayir, Fas ve Angola ) geldi. Yunanistan, Makedonya’ya en fazla göç eden millet Arnavutlar oldu. Polonya ve Çek Cumhuriyeti en fazla göçü Ukrayna’dan aldı. Birçok doğu Avrupa ülkesine göç edenler çoğunlukla Rusya’dan geldi. 

3. Oranlar son 5 yılda nasıl değişti?

Marian’ın üçüncü haritası geçtiğimiz 5 yıldaki siyasi sorunların ilk baştaki göç oranlarını nasıl etkilediğini göstermektedir. 

2010 and 2015 2010-2015 arasında göçmen nüfusdaki yüzdelik değişim oranları

Ülkeleri ve bu ülkelerdeki göçmen oranını gösteren ilk haritadaki temayüller üçüncü harita da paralellik arz ediyor. 

Örnek olarak, toplam nüfusa oranla en fazla göçmenin yaşadığı Lüksemburg, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç, 2010-2015 yılları arasında göçmen sayısının en fazla arttığı ülkeler oldu. Birleşik Krallık ve Finlandiya az farkla bu ülkeleri takip etti. 

En fazla göç veren ülkeler Polonya, Sırbistan, Almanya ve Romanya oldu.

4. Göçmen oranının en fazla arttığı ülkeler 

Dördüncü ve son haritasında Marian, 2010-2015 arasındaki BM verilerine göre göçmen oranının en fazla arttığı ülkeleri karşılaştırdı. 

2010-2015 arasında göçmen oranının en fazla arttığı yerler

Polonya ve Yunanistan gibi bazı ülkelerdeki göçmen nüfusun toplam nüfusa oranında düşüşler yaşandı. Avrupa ülkelerinin yarısındaki oranlar aşağı yukarı 2015’deki oranlarla (Harita-2) benzer şekilde oluştu. Bunlar içinde BK’a Hindistanlılar, İrlanda’ya İngilizler ve Norveç’e Polonyalılar tarafından gerçekleştirilen göçler yer aldı. 

Diğer ülkelerde oluşan değişimler ise şöyle oldu; daha önce en fazla Fas’tan göçmen alan İspanya’ya en fazla göç Küba’dan gelirken, doğu Avrupa ülkelerine giden Rus sayısı azaldı ve İsveç’in toplam nüfusundaki Suriyeli oranı arttı. 

Ancak, bu oranlar, özellikle düşüş gösteren kısımlar, nufüsun genel olarak azaldığı anlamına da gelebilir. 

Bu içerik 07 Eylül 2017 tarihinde hazırlanmıştır.

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.