Gram altın rekora doymuyor

Gram altın rekora doymuyor

Altın, Fed'in faiz artışlarını duraklatacağına dair iyimser hava ve Çin'deki durgun toparlanmanın küresel çapta etkilerinin değerlendirilmesiyle yükselirken gram altın tarafında bir rekor daha geldi.

Altın, yatırımcıların Çin’deki durgun toparlanmanın küresel büyüme üzerindeki etkisi ve Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsünde sona yaklaştığına dair işaretlerleri değerlendirmesiyle tahvil getirilerinin düşmesi sonrası yükseldi.

Spot altın ons başına 1.960 dolardan işlem görüyor. Gram altın tarafında ise rekorlar art arda geliyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın gün içinde birkaç kez yukarıya taşıdığı tarihi zirvesinde 1.700 TL sınırını da aşarak 1.703 TL'yi gördü.

Çeyrek altın 2.780 lira, Cumhuriyet altını da 11.230 liradan satılıyor.

Asya’nın en büyük ekonomisine ilişkin endişeler sonrası ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, olası dalgalanma etkileri hakkında uyarılarda bulunurken ABD tarafında ise bir resesyon beklemediğini söyledi.

Bu durum, altın için genellikle olumsuz olan faiz artış döngüsünde Fed’in yakında duraklamaya gidebileceğine dair iyimserliği artırıyor.

Bu umutlar değerli metal karşı güveni tetiklerken Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Pazartesi günü spot altın destekle Borsa yatırım fonlarına girişler, varlıkların 19 günlük düşüş serisini takiben ikinci günde de yükseldiğini gösterdi.

Öte yandan net uzun pozisyonları beş haftanın en yüksek seviyesine çıkaran para yöneticileri, altını daha cazip görmeye başladı.

Swap yatırımcıları, haftalardır yeni bir faiz artışı için pozisyon alırken Fed’in bu ay sonunda yapılacak toplantıda faizleri 25 baz puan daha artıracağı neredeyse tamamen fiyatlanmış durumda.

Bu durum potansiyel bir sıkılaştırmanın etkisinin altın için hali hazırda fiyatlandığını gösteriyor.

Yatırımcılar önümüzdeki dönem için tüketicilerin yükselen faizlere karşı nasıl tepki verdiğinin işareti olarak Salı günü yayımlanacak ABD perakende satış verileri ve ABD bilanço sezonunu takip edecek.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya, “Kurumsal ABD tarafında hem bir resesyonun önleneceği hem de tüketici direncinin devam edeceği konusunda fazla iyimserse, daha fazla Fed sıkılaştırmasının fiyatlandırılması gerekebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Bloomberg HT

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.