Guantanamo açık kalmaya devam edecek

Guantanamo açık kalmaya devam edecek

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan Guantanamo Hapishanesi'nin en az 25 yıl daha açık kalacağı öğrenildi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kapatma sözü verdiği ancak görev dönemi içinde kapatmayı başaramadığı Küba'daki Guantanamo esir kampının en az 25 yıl boyunca açık kalacağı öğrenildi.

Açıklama kampın yönetiminden sorumlu olan ABD'li Tuğamiral John Ring'den geldi.

"Bize burada 25 yıl daha kalacağımızı söylediler"

Guantanamo Ortak Görev Gücü Komutanı Tuğamiral John Ring ise gazetecilere yaptığı açıklamada ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) kendilerine 'tesisin en az 25 yıl daha açık kalması konusunda bir bilgi notu gönderdiğini' söyledi. Tuğamiral Ring "Bize burada 25 yıl ya da daha fazla kalacağımızı söylediler" dedi.

Askeri hapishane 11 Eylül saldırısının ve bunu takiben ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından açılmış ve buradaki esirlere uygulanan işkencelerin ortaya çıkması sonrası dünya genelinde tepkilerin hedefi olmuştu.

Obama kapatma sözü vermişti

Eski ABD Başkanı Barack Obama selefi George W. Bush döneminde inşa edilen hapishaneyi kapatmak istemiş ancak sözünde durmamıştı. ABD Başkanı Donald Trump da ocak ayında Obama'nın tesisin kapatılması yönünde 2009'da verdiği talimatı iptal etmişti.

Trump seçim kampanyası döneminde Guantanamo'yı "kötü heriflerle" dolduracağını söylemiş, ardından da görev dönemi sırasında buraya IŞİD savaşçılarının gönderilebileceğini işaret etmişti.

Ancak Tuğamiral Ring yeni kişilerin Guantanamo'ya gönderilmesi konusunda 'henüz bir emare olmadığını' söyledi.

Yıllar boyu çoğu El Kaide ve Taliban'la bağlantılı olmakla suçlanan 780'den fazla esir Guantanamo'da tutuldu. Aralarında 11 Eylül saldırısının planlayıcısı olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed dahil 40 esir hala hapishanede tutuluyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.