Guantanamo mahkumları: Biden geldiğinden beri şartlar ağırlaştı

Guantanamo mahkumları: Biden geldiğinden beri şartlar ağırlaştı

Guantanamo'da tutulan mahkumlar, Joe Biden göreve başladığından bu yana cezaevinde şartların ağırlaştığını belirtiyor.

Guantanamo'da tutulan mahkumlar, Joe Biden göreve başladığından bu yana cezaevinde şartların ağırlaştığını belirtiyor.

Avukatları aracılığıyla Vice News'e konuşan mahkumlardan Abdullatif Nasır, Esedullah Harun Gül ve Ahmed Rabbani, son aylarda Guantanamo'da şartların oldukça ağırlaştığını ifade etti.

Mahkumlar, Biden'ın seçim dönemindeki vaatleri paralelinde, onun döneminde şartlarda bir iyileşme beklendiğini, ancak durumun Donald Trump döneminde olduğundan bile ağır hale geldiğini söyledi.

"Temel tıbbi müdahaleler bile yapılmıyor"

Mahkum avukatları, müvekkilleriyle yaptıkları son görüşmelerin en zor görüşmelerden olduğunu vurgularken, cezaevi içerisindeki fiziksel ve psikolojik tüm şartların katlanılmaz hale geldiğinin altını çizdi. Guantanamo'da mahkumların kaldığı ve kullandığı yerlerin gerekli tamirlerinin dahi yapılmadığı, tıbbi müdahalelerin durma noktasına geldiği, ağrı kesici ve bandaj gibi malzemelere erişelemediği açıklandı.

Eskiden gardiyanların mahkumlarla konuştuğu ve bunun mahkumların temel insani iletişim ihtiyacını karşıladığı, ancak artık bu diyalogların bile durdurulduğu belirtildi.

Mahkumların durumunun ağırlaştığı Guantanamo'da, Biden yönetiminin bu muameleyi doğrudan bir talimatla başlattığı öne sürüldü.

Biden'ın kapacağı açıklanmıştı

Şubat ayı ortasında Beyaz Saray sözcülüğünden yapılan açıklamada, Biden'ın görev süresi sona ermeden Guantanamo'yu kapatacağı belirtilmişti.

"Bu kesin bir biçimde bizim gayemiz ve hedefimiz" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bu konuyu tetkik edeceği bildirilmişti.

Ancak Biden yönetiminin son hamleleri, Biden'ın bu sözünde durmayacağı, insan hakları ihlalleri ve işkencelerle anılan Guantanamo'nun açık kalmaya devam edeceği şeklinde yorumlandı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.