Guantanamo'da Hala 61 Tutuklu Var

Guantanamo'da Hala 61 Tutuklu Var

11 Eylül'den sonra açılan Guantanamo'da Obama'nın kapatma taahhüdüne karşı hala 61 tutuklu bulunuyor.

ABD'nin 11 Eylül sonrası Afganistan işgalinin ardından kurulan Guantanamo, cezaevini kapatmayı taahhüt eden ülke başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık görev süresinin bitimine aylar kala hala 61 tutuklu barındırıyor.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, açıldıktan bir yıl sonra 680 zanlıyı Guantanamo'ya gönderirken, zamanla cezaevinde tutulanların sayısı 800'e kadar yükseldi.

GUANTANAMO'DAKİ İŞKENCE KONGRE RAPORLARINA GİRDİ

Guantanamo'daki ihlaller ABD Senatosu'nun raporlarına da yansıdı. Suda boğulma hissi yaratma, cinsel işkence, duvara fırlatma, aşırı ışık ve sesle duyuları etkisiz hale getirme gibi geliştirilmiş sorgulama yöntemlerinin kullanılması, ABD kamuoyunda da tepki gördü.

Hem ABD'de hem de uluslararası toplumda Guantanamo için "ABD’nin utanç kaynağı ve yüz karası" nitelendirmesi yapılırken, Bush yönetimi eleştirilere kulaklarını tıkadı.

HALA ÇOK SAYIDA TUTUKLU VAR

Guantanamo'da sorguları tamamlananların hapishaneden nakillerine devam ediliyor.

Pentagon, cezaevindeki tutuklulardan 15'inin önceki gün Birleşik Arap Emirlikleri'ne gönderildiğini bildirdi.

Guantanamo'dan son olarak 12 Yemenli ve 3 Afganın transferi, bugüne kadar tek seferde en yüksek sayıda tutuklunun gönderildiği nakil oldu. Cezaevinde, bu son naklin ardından 61 tutuklu kaldı.

Başkanlık görevini almasından birkaç gün sonra imzaladığı kararnameyle Guantanamo'nun bir yıl içinde kapatılması talimatı veren Obama, sekiz yıllık başkanlık döneminin sona ermesine aylar kala hala bu vaadini gerçekleştiremedi.

Kongrenin her iki kanadından gelen baskılar Obama'nın bu sözünü yerine getirmesine engel oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.