Gülen Örgütü mağduru mahkumlar adalet arıyor

Gülen Örgütü mağduru mahkumlar adalet arıyor

Yeniden yargılama kararına rağmen infazı durdurulmayan mahkumların avukatları, durumu protesto etti.

25 yıldır mahkum halde bulunan Mahkum Tamer Aslan ve Mehmet Ali Şeker hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen yeniden yargılama gerçekleştirilmedi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 2009 yılında verilen kararda bu kişilerin asker üyenin bulunduğu Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) tarafından yargılandığı, bu mahkemelerin bağımsız ve tarafsız olmadığı belirtilmiş ve sözleşmenin 6. maddesinin ihlal edildiği karara bağlanmıştı.

Bu karar üzerine avukatların İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan yeniden yargılama başvurusu red edilmiş, itiraz mercii olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi ise 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı kaldırarak, yeniden yargılamaya karar verip dosyayı 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden göndermişti. 

15 Temmuz günü kanun yararına bozma talebi

12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu kesin nitelikteki karar, darbe kalkışmasının gerçekleştiği 15 Temmuz 2016 tarihinde 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıkça hukuka aykırı olduğu belirtilerek, kanun yararına bozma için Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Başsavcılık dosyayı Adalet Bakanlığı'na, bakanlık ise dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Tamer Aslan ve Mehmet Ali Şeker'in avukatı Mehmet Okatan, kanun yararına bozma kararı veren mahkemenin hakimleri Mehmet Fatih Gündoğdu ve Dilek Kösem'in FETÖ soruşturmaları kapsamında açığa alındığını belirterek, kanunen kesin nitelikte olan yeniden yargılama kararının hukuki işleme sokulmasını talep etti.

12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 18.03.20016 tarihinde verdiği kararın üzerinden 10 ay geçmesine rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeksizin infazın durdurulması taleplerinin reddedildiği belirtildi. 

Avukat Mehmet Okatan'ın açıklaması:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.