Güney Afrika, İsrail ordusuna katılan vatandaşlarını yargılayacak

Güney Afrika, İsrail ordusuna katılan vatandaşlarını yargılayacak

İsrail Güvenlik Servisi yasasına göre, çifte vatandaşlar da dahil olmak üzere tüm vatandaşlar, daimi olarak yurtdışında ikamet etseler bile orduya yazılmak zorundalar.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Afrika Ulusal Kongresi'nin bu haftaki toplantısında yaptığı açıklamada, Gazze'de İsrail silahlı kuvvetleriyle birlikte ya da onların saflarında savaşan Güney Afrika vatandaşlarının ülkelerine döndüklerinde yargılanacaklarını söyledi.

Pandor, "Güney Afrikalı olup da İsrail ordusunda ya da onlarla birlikte savaşanları uyaran bir bildiri yayınladım. Biz hazırız. Eve döndüğünüzde sizi gözaltına alacağız.” dedi.

Pandor'un sözleri, Aralık ayında Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan ve İsrail-Hamas savaşı sırasında Gazze'deki askerlerin uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarının onları "Güney Afrika'da yargılanabilir" hale getirdiğini söyleyen ilk uyarının ardından geldi.

Bakanlık, Güney Afrika vatandaşlığına geçmiş olanların vatandaşlıklarının ellerinden alınabileceğini de ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Aralık ayında ayrıca Güney Afrika hükümetinin bazı vatandaşlarının ya da sürekli ikamet edenlerin Gazze'de savaşmak üzere İsrail ordusuna katılmış olmasından endişe duyduğunu açıkladı. Bakanlık, Güney Afrika'nın silah kontrol yasaları uyarınca vatandaşlarına bu konuda izin verilmemiş olması halinde haklarında kovuşturma başlatılabileceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail Güvenlik Servisi yasasına göre, çifte vatandaşlar da dahil olmak üzere tüm vatandaşlar, daimi olarak yurtdışında ikamet etseler bile orduya yazılmak zorundalar.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının en güçlü muhalifleri arasında yer alan Güney Afrika, Aralık ayında Uluslararası Adalet Divanı'nda Tel Aviv aleyhine dava açmış ve 1948 tarihli BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini öne sürmüştü.

İsrail ordusu 7 Ekim’den bu yana Gazze'de çoğu kadın ve çocuk 31.000'den fazla Filistinliyi öldürdü, 73.000'den fazlasının da yaralanmasına neden oldu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.