Güney Afrika'da halk isyanı büyüyor: 72 ölü

Güney Afrika'da halk isyanı büyüyor: 72 ölü

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde eski cumhurbaşkanı Zuma'nın tutuklanması üzerine başlayan halk isyanında ölü sayısı 72'ye çıktı. Uzmanlar isyanda asıl nedenlerin sosyo-ekonomik olduğunu belirtiyorlar.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklanmasına tepki olarak başlayan halk isyanı şiddetlenerek sürüyor.

Ordunun şehirlere indiği isyanda askerlerin halka ateş açmasıyla şimdiye kadar en az 72 kişinin öldüğü açıklandı. Ölü sayısının bini aşabileceği tahmin ediliyor.

İsyanda asıl nedenler sosyo-ekonomik

Bölge uzmanları ise halk isyanının Jacob Zuma'nın tutuklanması gerekçeli olsa da asıl yaşananın sosyo-ekonomik bir patlama olduğunu belirtiyorlar.

60 milyon nüfuslu Güney Afrika Cumhuriyeti'nde gelir dağılımının son derece bozuk olduğu biliniyor. Bu nedenle halkın yarıdan çoğu yoksulluk sınırının altındayken küçük bir azınlığı son derece zengin bir yaşama sahip.

Gelir dağılımının ve genel ekonomik dengelerin koronavirüs salgınıyla daha da bozulduğu belirtiliyor. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kronik sorunlarından işsizlik de koronavirüs salgını nedeniyle rekor seviyelere yükseldi.

İşsizlik yüzde 34'ü aştı

Son açıklanan verilere göre Güney Afrika Cumhuriyeti'nde işsizlik oranı yüzde 34'ü aşmış durumda.

Asıl sorunun sosyo-ekonomik dengeler olduğunun Jacob Zuma'nın tutuklanmasına tepki olarak sokaklara çıkan kitlelerin ekonomik sıkıntılarına ve işsizliğe yönelik sloganlarından da anlaşıldığı belirtiliyor.

"Binden fazla kişi ölebilir"

Öfkeli halkın kamu binalarına saldırmasıyla ordu güçlerinin şehirlere girmesi emri verilmişti. Askerlerin isyancı halk kitlelerine ateş açıyor olması nedeniyle ölü sayısı hızla 72'ye yükseldi. Olayların bu şiddette devam etmesi durumunda ölü sayısının bini aşabileceği tahmin ediliyor.

Jacob Zuma'nın tutuklanması

Güney Afrika'nın 2009-2018 dönemi cumhurbaşkanı Jacob Zuma (1942-) geçtiğimiz hafta tutuklandı. Böylece ilk kez Güney Afrika'da bir eski cumhurbaşkanı tutuklanmış oldu.

Jacob Zuma, cumhurbaşkanlığı döneminde büyük çapta yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla yargılanıyordu. Fakat Zuma bu suçlamadan değil başka bir suçlamadan hapse girdi.

"Mahkemeye saygısızlık"

Yolsuzluk yargılaması duruşmalarına çağırıldığı halde katılmayan Jacob Zuma "mahkemeye saygısızlık" suçlamasından 15 ay hapse mahkum edildi.

Bu karar sonrasında önce direnip sonra teslim olan Jacob Zuma hapsedildi. Yolsuzluk davaları süren 79 yaşındaki eski cumhurbaşkanının bu suçlamalardan da yeni ve daha ağır hapis cezalarına çarptırılması bekleniyor.

Hakkında bir af kararı çıkmaması durumunda yaşı ilerlemiş olan Jacob Zuma'nın hapiste hayatını kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyor.

"Eski rejim benden intikam alıyor"

Jacob Zuma, Güney Afrika'daki ayrımcı ve beyaz azınlıkçı 'Apartheid' rejiminin 1994'te yıkılmasının ardından kurulan yeni rejimin dördüncü cumhurbaşkanıydı. Jacob Zuma hakkındaki yolsuzluk yargılamaları için "Eski Apartheid rejimi benden intikam alıyor" demişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.