Güney Afrika'daki halk isyanında ölü sayısı yükseliyor

Güney Afrika'daki halk isyanında ölü sayısı yükseliyor

Güney Afrika eski cumhurbaşkanı Zuma'nın tutuklanması üzerine çıkan halk isyanında 32 kişinin öldüğü açıklandı. Büyüyen olaylarda ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklanması üzerine Zuma taraftarlarınca isyan çıkarıldığı bildiriliyor. Başkent Johannesburg'da yoğunlaşan olaylarda ölü sayısının 32'ye ulaştığı açıklandı.

Orduya şehirlere inin emri

Olayların büyümesi üzerine Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa orduya şehirlere inmesini emretti.

Başkent Johannesburg caddelerinde askerlerin bulunduğu ve protestoculara ateş açtıkları bildiriliyor.

Jacob Zuma, cumhurbaşkanlığı döneminde büyük çapta yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla yargılanıyordu. Bu yargılamalar esnasında duruşmalara gelmediği için mahkeme tarafından "mahkemeye saygısızlık" suçlamasıyla 17 ay hapse mahkum edildi. 79 yaşındaki Jacob Zuma geçtiğimiz günlerde hapse girmişti. 

Jacob Zuma, Güney Afrika'daki ayrımcı ve beyaz azınlıkçı 'Apartheid' rejiminin 1994'te yıkılmasının ardından kurulan yeni rejimin dördüncü cumhurbaşkanıydı. Jacob Zuma hakkındaki yolsuzluk yargılamaları için "Eski Apartheid rejimi benden intikam alıyor" demişti.

Jacob Zuma taraftarları da eski cumhurbaşkanına komplo kurulduğunu iddia ederek Apartheid rejiminin diriltilmesine izin vermeme sloganlarıyla sokaklara döküldü.

Kalabalık protestocuların kamu binalarına saldırmasıyla Johannesburg ve diğer şehirlerde yaşananlar protestodan isyana dönüştü. Zuma yandaşlarının ülkedeki beyazlara da saldırdığı belirtiliyor. Askerlerin şehirlere girdiği ülkede olayların tırmanması durumunda yüzlerce kişinin ölmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.