Güney Halep Savaşı ve Şii Milisler

Güney Halep Savaşı ve Şii Milisler

Güney Halep kırsalında karşı atağa geçen muhalif birlikler, Idlib üzerindeki baskıyı kaldırmak istiyor.

Güney Halep kırsalında Esed rejimi ve rejim yanlısı yabancı milisler, 01 Nisan 2016 tarihinde yeni bir ateşkes ihlali ile saldırı başlattı. Rejim ve yabancı Şii milislerin güney kırsalında ilerleme çabaları, Suriye’de rejime karşı savaşan Nusra Cephesi, Ahrar’uş Şam ve bazı ÖSO bileşenleri tarafından engellenirken muhalif gruplar karşı atağa geçerek birçok bölgede denetimi sağladı.

Rus hava saldırılarına rağmen ilerleme kaydeden muhalifler, El-Halidiyye, Tel Seyriyatil, Tel Mahrukat, Tel Ed-Debabat, Ebu Ruveyl, Suk El-Ğanem bölgelerini ele geçirdi. Gece geç saatlere kadar devam eden çatışmada, Nusra Cephesi, Tel Eis ve Eis bölgelerinin yabancı Şii milislerden temizlenerek kontrolün tamamıyla sağlandığını resmi hesaplarından duyurdu.

Muhalifler tarafından başlatılan karşı saldırıda, İranlı Şii kuvvetler ile Hizbullah milislerinin mevzilendiği Tel Eis ve Tel Seritel bölgelerindeki askeri noktalara Nusra Cephesi tarafından 3 bombalı araç saldırısı gerçekleştirildi. Savunma hattında gerçekleştirilen bombalı araç saldırıları muhaliflerin önünü açarken yabancı Şii milislerin saflarında büyük kayıplara neden olduğu kaydedildi. Eis çatışması ile alakalı resmi Twitter hesabından bildiri yayınlayan Nusra Cephesi, bölgeden çekilmeye çalışan yabancı milislere yönelik pusu kurduklarını ve 50'den fazla yabancı Şii milisinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Öte yandan Nusra Cephesi, Zeytan ve El-Kal’eciyye köylerinde askeri noktalara, ÖSO bileşenleri ve Ahrar’uş Şam Hareketi ise, El-Aziziyye, Tel Erbain ve Mekhalla çevresine eş zamanlı olarak saldırı düzenledi.

Güney Halep cephesinin taraflar için önemi

Rus hava kuvetleri desteğinde Kuzey Halep kırsalında ilerleme gösteren rejim kuvvetleri ve milis güçler, 3 yıldır kuşatma altında olan Şii kasabaları Nubl ve Zehra'ya ulaşmayı başarmışlardı. Muhaliflerin kuzeybatı Suriye'deki kalesi sayılan Idlib şehrine  birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Şii yoğunluklu Fua ve Keferya kasabaları da yaklaşık dört yıldır muhaliflerin kuşatması altında bulunuyor. Güney Halep kırsalında ilerlemek isteyen Şii milis güçler, bu kasabalara ulaşarak kuşatmayı kırmak istiyorlar. 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani'nin, Güney Halep'teki El Hadir kentinin ele geçirilmesi sonrası bölgede yaptığı bir konuşman görüntüleri internete yansımış ve İran'ın bu bölgedeki savaşa verdiği özel önemi gözler önüne sermişti. Afganistan, Irak ve İran'dan gelen Şii'ler 'kutsal savaş' motivasyonu ile Güney Halep savaşına katılıyorlar.

Muhalif güçler ise Şii milis güçlerin Fua ve Keferya hedefinden vazgeçmeyeceği öngörüsü ile Rus hava bombardımanın nispeten azaldığı bir dönemde karşı atağa geçtiler. Bir çok bölgeyi ele geçiren muhalifler, Idlib üzerindeki baskıyı kırarak Hama kırsalına yönelmek istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.