Güney Kıbrıs: Türkiye uluslararası hukuku hiçe sayan korsan bir devlet

Güney Kıbrıs: Türkiye uluslararası hukuku hiçe sayan korsan bir devlet

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye'yi uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan bir 'korsan devlet' olarak niteledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Doğu Akdeniz'deki doğalgaz sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye'yi uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan bir 'korsan devlet' olarak niteledi.

GKRY'den yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'deki ülkeler arasında ortaya çıkan enerji temelli ortaklıklar karşısında Türkiye'nin tek başına hareket ederek 'uluslararası yasa dışılık yolunu' seçtiği ifade edildi. Açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) yasa dışı faaliyetlerini durdurma çağrısını “kışkırtıcı bir şekilde göz ardı ettiği' belirtildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden cumartesi günü yapılan yazılı açıklamada, AB'nin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri karşıtı önceki konumunu sürdürdüğü belirtilmişti.

Dışişleri Bakanlığı: AB çifte standartlı politikalarını sona erdirmelidir

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, pazar günü konuya ilişkin soruya verdiği yazılı yanıtta, AB'nin, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin Doğu Akdeniz'deki haklarının gasbedilmesine 2003'ten beri sessiz kaldığını ifade etti.

Aksoy, açıklamasında "AB, öncelikle Birlik dayanışması kisvesiyle bu gerçeklikten uzak, ön yargılı, çifte standartlı politikalarını sona erdirmelidir" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ada'nın ortak sahibi olarak Kıbrıs Türklerinin de en az Kıbrıs Rumları kadar hakkı olduğunu vurgulayarak, bölgede petrol ve doğalgaz bulunması halinde iki tarafın da geliri paylaşacağını söyledi.

Yavuz sondaj gemisinin, cuma günü KKTC hükümetinin 2011'de Türkiye Petrollerine verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere Ada'nın güneyindeki "G" ruhsat sahasına intikal ettiğini belirten Aksoy, bu çerçevede Kıbrıs Türk makamlarının hidrokarbon kaynakları ve gelirlerinin hakça paylaşımına yönelik 13 Temmuz 2019'da yaptığı önerinin hala geçerli ve çözüm için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.