Güney Kore gözünü Orta Asya'ya dikti: Özbekistan'a 6 milyar dolarlık dev yatırım

Güney Kore gözünü Orta Asya'ya dikti: Özbekistan'a 6 milyar dolarlık dev yatırım

Özbekistan ile Güney Kore arasında 6 milyar dolarlık kredi yatırımı anlaşması imzalandı.

Özbekistan ile Güney Kore arasında 6 milyar dolarlık kredi yatırımı anlaşması imzalandı. Dün 13 Şubat'ta imzalanan anlaşma iki ülke arasında, Özbekistan'ın bağımsızlığını kazandığı günden beri yapılan en büyük anlaşma olarak ifade edildi.

Dün 13 Şubat'ta Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Güney Kore Başbakan Yardımıcısı ve Maliye Bakanı Kim Dong-yeon'u ağırladı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev iki ülke arasındaki gelişen ilişkilere dair memnuniyetini dile getirdi. İki taraf da Kasım 2017'de Mirziyoyev'in Güney Kore'ye yaptığı resmi ziyaretin önemini vurguladı. Bu ziyarette imzalanan anlaşmaların ikili ilişkilerin geleceğinin temeli olduğu dile getirildi.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre, 2017'de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.3 milyar dolara ulaştığı belirtilerek bu ivmenin devam etmesi temennisinde bulunuldu. Taşkent'te yapılan toplantıda ülke genelinde 6 milyar dolar değerindeki 60 projenin hayata geçirileceği duyuruldu. Bağımsızlık gününden bugüne yapılan toplam yatırımın 7 milyar olduğu düşünülünce bu yatırımın önemi daha da artıyor.

Özbekistan, Güney Kore'yi kendisine örnek model olarak alıyor. Hükümette de yer yer Kore kökenli isimlerin yer aldığı görülmüştü. Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in Güney Kore'nin kalkınma hareketini kendisine model olarak aldığı belirtiliyor.


Öte yandan, Özbekistan Devlet Yatırımlar Komitesi, Taşkent Şehir Hakimiyeti (Belediyesi) ve Güney Kore devi POSCO Daewoo şirketi arasında Taşkent'te Hi-Tech City inşa edilmesini öngören anlaşma imzalandı.


Toplam değeri 1,4 milyar dolar olan bu proje kapsamında Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 500 bin metrekarelik alana tamamiyle Akıllı Bina teknolojileri uygulanan iş merkezleri, konut evler, bilimsel araştırma merkezleri, sanayi ve ticaret amaçlı binalar, eğitim kurumları inşa edilecek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.