Güney Kore: Kuzey Kore Rusya'ya 6 bin 700 konteyner mühimmat gönderdi

Güney Kore: Kuzey Kore Rusya'ya 6 bin 700 konteyner mühimmat gönderdi

Güney Kore, Kuzey Kore'nin Rusya'ya milyonlarca mermi göndermiş olabileceğini öne sürüyor.

Güney Kore medyasının Salı günü savunma bakanına dayandırarak verdiği habere göre Kuzey Kore, Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemek üzere Temmuz ayından bu yana Rusya'ya milyonlarca mühimmat taşıyan yaklaşık 6.700 konteyner göndererek silah transferlerinin devam ettiğine işaret etti.

Pazartesi günü yerel medyaya verdiği brifingde Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik konteynerlerin 3 milyondan fazla 152 mm topçu mühimmatı ya da 500.000 adet 122 mm mermi taşıyabileceğini söyledi.

Yonhap haber ajansına göre Shin, "Muhtemelen ikisinin bir karışımı olabilir ve en az birkaç milyon merminin gönderildiğini söyleyebilirsiniz" dedi.

Kuzey Kore'deki yüzlerce mühimmat fabrikasının hammadde ve elektrik eksikliği nedeniyle kapasitelerinin yaklaşık yüzde 30'unda çalıştığını, ancak Rusya için top mermisi üretenlerin "tam hızda" çalıştığını sözlerine ekleyen Shin, bilginin kaynağı hakkında ayrıntı vermedi.

Seul ve Washington, Pyongyang ve Moskova'yı silah ticareti yapmakla suçladı ve Kuzey'i Ukrayna'ya karşı kullanmak üzere Rusya'ya silah tedarik ettiği için kınadı. Her iki ülke de askeri işbirliğini güçlendirme sözü vermelerine rağmen silah tedariki iddialarını reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yayınladığı bir bilgi notunda Kuzey Kore'nin Eylül ayından bu yana Rusya'ya 10.000'den fazla konteynır mühimmat ya da ilgili malzeme teslim ettiğini açıkladı.

Buna karşılık Kuzey Kore, Shin'in belirttiğine göre fiyatların istikrara kavuşmasına yardımcı olan, çoğunlukla gıda malzemeleri içeren 9.000 konteyner aldı.

Seul'deki savunma bakanlığından bir yetkili rakamları teyit edemeyeceğini söyledi ancak Shin'in aktardığına göre Rusya Temmuz ayından bu yana Kuzey Kore'ye, Kuzey'in gönderdiğinden yaklaşık yüzde 30 daha fazla konteyner gönderdi.

Shin, Moskova'nın teknik yardım sağlamaya devam etmesi halinde Kuzey Kore'nin önümüzdeki ayın başlarında bir uydu daha ateşleyebileceğini ve Pyongyang'ın uçak ve yer hareket ekipmanı teknolojisi konusunda da yardım istediğini söyledi.

Yonhap'a göre Shin, "Rusya'nın ne kadar destek vereceği belli değil, ancak Rusya Kuzey Kore top mermilerine ne kadar bağımlı hale gelirse, Rus teknoloji transferlerinin derecesi de o kadar artacaktır" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.