Güney Lübnan'da UNIFIL'in yerini Avrupa gücü mü alacak?
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, UNIFIL'in görev süresinin sona ermesinin ardından Güney Lübnan'da güvenlik boşluğu oluşmaması için Avrupa Birliği yetkisiyle yeni bir güç kurulmasını önerdi.
Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin 31 Aralık'ta sona erecek olması nedeniyle, Güney Lübnan'da güvenlik boşluğu oluşmasını önlemek amacıyla Avrupa öncülüğünde yeni bir uluslararası güç kurulması önerisi gündeme geldi.
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Avrupa Birliği (AB) yetkisiyle görev yapacak bir Avrupa gücü oluşturulmasını önererek, UNIFIL'in çekilmesinin ardından bölgede güvenlik boşluğu yaşanmaması gerektiğini söyledi.
Wadephul, Alman RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) ağına verdiği röportajda, AB ülkelerinin UNIFIL sonrası dönemde güvenliği sağlayacak bir misyon oluşturma ihtimalini değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
Alman Bakan, önerilen Avrupa gücünün "İsrail ordusunun geri çekilmesine ve Hizbullah'ın yeniden bölgeye dönmemesine uygun koşulları hazırlayabileceğini" savundu.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de daha önce UNIFIL sonrası dönem için çok uluslu bir koalisyon oluşturulmasını istediklerini açıklamıştı.
Yeni güvenlik düzeni arayışı
Avrupa'nın önerisi, Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes düzenlemeleri ve güvenlik müzakerelerinin sürdüğü, İsrail güçlerinin ise Güney Lübnan'daki bazı noktalarda varlığını koruduğu bir dönemde gündeme geldi.
Uluslararası çevreler, aynı zamanda Lübnan ordusunun bölgedeki rolünün güçlendirilmesini de destekliyor.
Avrupa gücü ile UNIFIL arasındaki farklar
Önerilen Avrupa misyonunun yapısı henüz netleşmemiş olsa da mevcut taslaklar, UNIFIL'den farklı bir görev tanımına işaret ediyor.
UNIFIL, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yetkilendirmesiyle görev yapıyor ve temel olarak 1701 sayılı kararın uygulanmasını izleme, ihlalleri raporlama ve taraflara destek sağlama görevini yürütüyor. Yaklaşık 7 bin 500 askerden oluşan güçte 50'ye yakın ülke yer alıyor.
Önerilen Avrupa gücünün ise yalnızca Avrupa Birliği yetkisiyle oluşturulması, ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinden oluşması ve Lübnan ordusuna eğitim, lojistik destek, sınır, liman ve kıyı güvenliği ile istihbarat alanlarında daha geniş yetkilerle destek vermesi öngörülüyor.
Kurulması önünde siyasi engeller bulunuyor
Yeni bir Avrupa misyonunun hayata geçirilebilmesi için AB üyesi 27 ülkenin onayı gerektiği, henüz bu konuda nihai bir karar alınmadığı belirtildi.
Bunun yanında Lübnan hükümetinin uluslararası güvenlik varlığının BM çatısı altında sürdürülmesini tercih ettiği, İsrail'in de özellikle Fransa'nın öncü rol üstlenmesine yönelik geçmişte çekinceler dile getirdiği ifade edildi.
UNIFIL'in görev süresi neden sona eriyor?
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ağustos 2025'te aldığı kararla UNIFIL'in görev süresini son kez 31 Aralık 2026'ya kadar uzatmış ve kademeli çekilme takvimini kabul etmişti.
Haberde, kararın ABD'nin baskısıyla alındığı belirtilirken, UNIFIL'in son yıllarda hem İsrail tarafından Hizbullah'ı engelleyemediği gerekçesiyle hem de bazı Lübnanlı çevreler tarafından İsrail ihlallerini önleyemediği gerekçesiyle eleştirildiği aktarıldı.
UNIFIL mevzilerine yönelik saldırıların da gücün geleceğine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdığı ifade edildi.
Kaynak: Mepa News
