'Güney Yemen' geri mi dönüyor?

'Güney Yemen' geri mi dönüyor?

Yemen'e saldıran koalisyonun başını çeken Suudilerin desteklediği Hadi güçlerine BAE'nin desteklediği güneyli ayrılıkçılar adeta darbe yaptı.

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğu SGK'ye bağlı milisler ile hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda 29 kişi öldü, 315 kişi yaralandı.

Yemen'de ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğu Siyasi Geçiş Konseyine (SGK) bağlı milisler ile hükümet güçleri arasında geçen pazar günü başlayan ve üç gün süren çatışmalarda 29 kişinin öldüğü, 315 kişinin yaralandığı bildirildi.

AA'nın aktardığına göre Yemen resmi ajansı SABA'da yayımlanan Sağlık Bakanlığı raporunda, "Geçici başkent Aden'de olayların başladığı 28 Ocak Pazar gününden 30 Ocak Salı gününe kadar geçen sürede hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a, yaralıların sayısı ise 315'e yükseldi." ifadeleri yer aldı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu ise taraflara çarşamba gününden itibaren "ateşkes ve diyalog" çağrısı yaparak, Aden'de güvenlik ve istikrarın sağlanması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı mesajını vermişti.


Ayrılıkçıların Güney Geçiş Konseyi, yoğun çatışmalar sonrası ülkenin güneyindeki liman kenti Aden'i ele geçirdi. Bu adım, 1990'a dek bağımsız bir devlet olan Güney Yemen'in geri döndüğü yorumlarını beraberinde getirdi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de darbe yapan Şii Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor.

Yemen'in kuzeyi, Osmanlı Devleti'nden ayrılarak 1 Kasım 1918'de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967'ye kadar İngiliz sömürgesi altında kalmıştı. Kuzeydeki Yemen Arap Cumhuriyeti ile güneydeki Yemen Halk Cumhuriyeti, 1990'da "Yemen Cumhuriyeti" adı altında birleşmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.