Güvenliğiniz için Facebook ayarlarınızı değiştirin

Güvenliğiniz için Facebook ayarlarınızı değiştirin

Facebook hesabınızın kontrolünü – gerçekten – nasıl ele alabilirsiniz?

Bunu yapmak zorunda kalmamalısınız. Kişisel bilgilerinizi emanet ettiğiniz şirketlerin, mahremiyetinizi korumak için makul ve hukuki çabalar gösterdiğinden emin olmak için karmaşık mahremiyet ayarlarıyla uğraşmak zorunda olmamalısınız. Ancak Facebook, üçüncü şahısların, kullanıcı mahremiyetini, daha önce görülmemiş bir ölçüde, ihlal etmelerine izin verdi. Yasama ve yürütme, bunun etkilerini anlamak ve sınırlarını belirlemek için çırpınırken kullanıcılara da profillerinin düzgün bir şekilde yapılandırıldığından emin olma sorumluluğu kalıyor.

Haftasonunda, bir veri analiz şirketi olan Cambridge Analytica’nın, 2014’te 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının verilerine ulaşabildiği belli oldu. Veriler, kullanıcı rızası olmadan toplandı, paylaşıldı ve depolandı. Bu mahremiyet ihlalin skalası Facebook’un o sıradaki kullanım şartlarının ve API’ının (Uygulama Programlama Arayüzü) nasıl planlandığına yansıyor. Yanlış anlamayın, bu bir veri ihlali değildi. Facebook altyapısının çalışma şekli tam olarak böyle tasarlanmıştı. Facebook’un 2016 başkanlık seçimindeki rolü ile ilgili şüphelerin yanısıra, bu haberler kullanıcıların kişisel bilgileri ele geçirildiğinde, analiz edildiğinde, süresiz depolandığında ve veri simsarları, pazarlamacılar ve sosyal medya şirketlerinden oluşan bir takım tarafından paylaşıldığında ortaya çıkan kaçınılmaz risklerin bir hatırlatıcısıdır.

Teknoloji şirketleri, hangi verinin toplanabileceği ve o verinin nasıl kullanılabileceği konusunda kullanıcılara çok daha fazla kontrol vermek dahil, kullanıcıları korumak için daha fazla şey yapmalıdır, ki bunu yapabilecek imkanları da var. Bu, anlamlı bir şeffaflık ve farklı bir motifi olmayan ve şirket çıkarlarını önemsemeyen tam bağımsız araştırmacılara, çalışma, kara kutu testi ve sistemlerini test etme izninin verilmesiyle başlar. Son olarak: İnsanlar, bir platform onlara hizmet etmediğinde ayrılabilmeli ve verilerini de kendileriyle götürebilmelidirler.

Tabii ki Facebook’u tamamen terk etmeyi seçmelisiniz ama maalesef çoğu insan için bu geçerli bir çözüm değil. Şimdilik, verilerinizin Facebook API’ında gezinmesini engellemek istiyorsanız, gizlilik ayarlarınızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. Bunun platform üzerindeki tüm uygulamaları (Farmville, Twitter, Instagram gibi) devre dışı bırakacağını ve sitelere Facebook’tan giriş yapamayacağınızı aklınızda bulundurun.

 

Facebook’a giriş yapın ve Uygulama Ayarları sayfasına gidin. (Ayarlar > Uygulamalar)

ss1

“Uygulamalar, İnternet Siteleri ve Eklentiler” yazısının altındaki “Düzenle” butonuna, ardından gelen ekranda “Platformu Devre Dışı Bırak” butonuna tıklayın.

ss2

Platformu tamamen devre dışı bırakmak çok abartılı geliyorsa, başkalarının kullandığı uygulamaların erişebileceği kişisel bilgileri sınırlandıran bir başka ayar yardımcı olabilir. Varsayılan olarak, bilgilerinize ulaşabilen diğer kullanıcılar, uygulamaları kullandıklarında bu uygulamalar bilgilerinize erişebilir. Bu durumu aşağıda gösterildiği gibi sınırlayabilirsiniz.

Aynı sayfadan, “Başkalarının Kullandığı Uygulamalar”ın altındaki “Düzenle” butonuna tıklayın. Sonra, başkalarının uygulamalarının ulaşmasını istemediğiniz bilgi şekillerinin önündeki işaretleri kaldırın. Bu yazıyı okuyan çoğu insan için tüm kategorilerin işaretlerini kaldırmak anlamına gelecektir bu.

ss3

Kaynak: Bizden Sonra Doğanlara / Saruhan Şen

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.