Musul Operasyonu: Kurtlar sofrasında bir şehir

Musul Operasyonu: Kurtlar sofrasında bir şehir

Irak'ta Sünnilerin elinde kalan şehirlerin en büyüğü olan, IŞİD hakimiyetindeki Musul'a saldırı başladı.

Haydar El Abadi'nin bu sabah devlet televizyonunda yaptığı açıklamaya göre, Musul'u IŞİD'in elinden almak için yapılan saldırı başladı. Abadi "zafer zamanı geldi ve Musul'u özgürleştirmek için operasyon başladı" ifadelerini kullandı. Irak ordusu ve müttefiki Şii milisler, aylardır Musul'a yönelik saldırı için hazırlık yapıyordu.

Yakın zamanda ele geçirdikleri, Musul'un 60 kilometre güneyindeki Kayyare kasabası, nihai saldırı için son basamağı teşkil etti. Abadi, gece yarısı başlatılan saldırı hakkında detay vermedi.

Üst düzey ABD'li general Stephen Townsend, IŞİD'in Irak'taki son kalesi ve Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul'u ele geçirmenin zaman alacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: "Operasyon haftalarca, belki de daha uzun sürebilir. Bu uzun ve zor bir savaş olacak fakat Iraklılar bunun için iyi hazırlandı ve biz de onların yanında duracağız."

Binlerce Iraklı Peşmerge, IŞİD'in kontrolündeki Musul'un doğusundaki kasabalara doğru ilerleyişe geçti. Perşmerge sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor.


Peşmerge genel komutanlığı, "IŞİD'in elindeki kasabaları ele geçirmek için Hazır'daki operasyon 3 cepheden 4 bin Peşmerge ile başladı" açıklaması yaptı. Operasyonun güneyden ilerleyen Irak güçleriyle koordinasyon içerisinde ve ABD hava desteği ile yürütüldüğü belirtildi.

Şehir, halkın Şii ağırlıklı güvenlik güçlerini kabullenmemesinin de getirisiyle, 2014 yılının Haziran ayında IŞİD'in eline geçmişti.

"Özgürleştirme operasyonunu yürüten esas güç Irak ordusu ve ulusal polis. Bu güçlerden başkası Musul'a girmeyecek" benzeri ifadelere rağmen, 25 bin kişilik Irak hükümeti güçlerinin içerisinde sayısı on binleri bulan Şii milislerin yer aldığı da bir gerçek. Şii grupların ele geçirdikleri bölgelerde Sünni sivillere yönelik insanlık dışı muameleleri ve katliamları defalarca fotoğraflar ve videolarla kanıtlanmıştı. Geçtiğimiz aylarda ele geçirilen Felluce'de birçok Sünni sivilin ismi hala "kayıp" listesinde. Tahran destekli militanlardan oluşan Haşd-i Şa'bi örgütü, Musul'a yönelik saldırıda yer alacağını açıkça ilan etmişti. "Şii milislerin operasyonda yer almayacağına" yönelik iddialar da böylece çürütülmüştü. Musul operasyonuna Bağdat hükümetinin yanında yer alan aşiretlerden 15 bin milis de katılıyor.


Şehirde yer alan IŞİD militanlarının sayısı 5 binden fazla. Sünni aşiret güçleri ve diğer grupların da katılımıyla bu sayının 10 bini bulacağı ifade ediliyor. Musul'a saldıran güçler karşısında bu sayı az olsa da savaş sahasının geniş, operasyona katılan kuvvetlerin de etnik ve dini olarak farklı olması savaşı zor ve karmaşık hale sokuyor. ABD, Frasna, İngiltere gibi ülkelerin özel kubbetleri de Musul saldırısında yer alıyor. Şehre yönelik saldırıya Türkiye tarafından eğitilen az sayıda Iraklı kuvvetin de katılacağı bildirilirken, Türk askerlerinin saldırıda yer alıp almayacağı ise net değil.

Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana en kapsamlı operasyon

Musul operasyonu, 2003 yılında Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana en kapsamlı operasyon. Savaştan önce 2 milyonluk nüfusa sahip şehrin şimdiki nüfusu ise 1.5 milyon. Musul, IŞİD'in hakimiyetinde bulunan en büyük şehir konumunda. Irak ordusu, Peşmerge ve Şii güçlere ABD ve Fransa'nın yoğun hava desteği de bulunuyor. Son olarak Fransa tarafından Musul ve çevresine yönelik hava saldırılarında kullanılmak üzere uçak gemisi Charles De Gaulle dün Limasol limanına geldi. 2000 mürettebatı olan gemide 24 adet Rafale tipi savaş uçağı, iki erken uyarı uçağı Hawkeye, bir deniz devriye uçağı Atlantique 2 ile dört helikopter bulunuyor. ABD'nin IŞİD karşıtı Koalisyon temsilcisi Brett McGurk "bu tarihi operasyonda Irak'ın yanında yer almaktan gurur duyuyoruz" ifadesiyle operasyona yönelik desteklerini açıkladı.

Peşmerge ve Bağdat hükümetinin Musul rekabeti

Musul, zengin petrol kaynaklarına sahip olmasıyla biliniyor. ABD işgaline yönelik direnişte hususi bir yeri olan Musul, işgalden sonra da çatışmalarla anılmaktaydı. 20. yüzyılın başlarından bu yana Irak ve Türkiye gibi bölge ülkeleri ve İngiltere, Fransa ve ABD gibi ülkeler arasında tartışmalara sebep olan şehir, Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alıyor. Birçok petrol boru hattının kesiştiği bir noktada yer almakta olan kenti, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi de Bağdat hükümeti de kontrolü altına almak istiyor. Dini, siyasi, iktisadi ve sosyal bir çatışmanın odağı haline gelen Musul'u bekleyen büyük savaş ve yıkım yavaş yavaş yüzünü göstermeye başlıyor. Irak işgalinden beri savaşı yaşayan Musul, bir süre daha savaşla yaşamak zorunda bırakılacak.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.