Şam'ın Fethi Cephesi'nden Lozan cevabı: Halkımızı terketmiyoruz

Şam'ın Fethi Cephesi'nden Lozan cevabı: Halkımızı terketmiyoruz

Lozan’daki Suriye toplantısında Şam'ın Fethi Cephesi'nin -eski adıyla Nusra Cephesi- Halep'ten çıkarılması yönünde karar birliğine varılmıştı.

Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan etkin gruplardan Şam’ın Fethi Cephesi (ŞFC), Lozan’daki Suriye toplantısı sonrası yapılan açıklamalar hakkında konuştu.

İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan Suriye toplantısında ŞFC’nin Halep şehrinden çıkarılması yönünde karar birliğine varılmış, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada "Halep'ten El Nusra teröristlerinin bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Bu bölgede özellikle, muhalefetin de El Nusra'dan ayrılması gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.

ŞFC’nin resmi sözcüsü Husam El Şafii açıklamasında öncelikle, dış güçlerin sık sık gündeme taşıdığı siyasi çözümün aksine Suriye devriminin ilk önceliği olan “rejimin kuvvet kullanılarak düşürülmesi” fikrine dönüş yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Sahada elde edilen kazanımlar olmadığı takdirde hiçbir kesimce muhaliflerin dikkate alınmayacağına dikkat çeken El Şafii, ŞFC’nin Halep’ten çıkarılmasının altında Esed rejimine karşı savaşan muhalif birliklerin parçalanması ve kuvvetlerinin zayıflatılması düşüncesi yattığını ileri sürdü.

Halep'te düzenlenen eylemde "Evimizi Esed'e, İran'a, Rusya'ya bırakmayacağız" sloganları atıldı:

 

 


Suriye’de yayın yapan Orient’in canlı yayınına telefonla bağlanan ŞFC sözcüsü Husam, gruplarının Halep’ten çıkarılmasını hedefleyen Rusya’nın, geçici ateşkes önerisinin yeni bir konu olmadığını belirterek Humus, Deraya ve diğer bölgelerde BM’nin başlattığı projenin devamı olduğunu açıkladı.

Suriye devriminin ilk önceliği: rejimin silahla düşürülmesi

Lozan’da düzenlenen toplantı kararlarının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğinin altını çizen Husam El Şafii, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Esed rejimine karşı savaşan muhalif grupların, Suriye devriminin ilk önceliği olan “rejimin silahla ve cihatla düşürülmesi” fikrine dönüş yapmaları gerekmektedir. Sahada kazanımlarımız olmadığı takdirde, siyasi masada hiçbir kesim tarafından dikkate alınmayacağız. Yakın zamanda Amerika-Rusya anlaşması yürürlüğe girdi ancak Suriye’de rejime karşı savaşan hiçbir gruba istişare toplantılarında yer verilmedi. Lozan’da düzenlenen toplantıda muhalifler dışında herkes vardı. Bizler, Amerika-Rusya anlaşmalarını ve Lozan’da mutabakata varılan kararları hiçbir şekilde dikkate almıyoruz.

“Muhalif güçlerin zayıflatılması hedefleniyor”

ŞFC grubunun Halep’ten çıkarılması düşüncesinin altında aslında demografik oyun yattığını savunan Husam, bununla Sünni mıntıkalarda etnik temizlik hedeflendiğini, Esed rejimine karşı tehdit oluşturanların uzaklaştırılması amaçlandığını vurguladı. Ayrıca bununla Esed rejimine karşı savaşan muhalif grupların parçalanması ve tek tek zayıflatılmasının istendiğini ifade etti.

"Rusya, BM'yi pazarlığa mecbur bıraktı"

ŞFC hareketinin Halep’ten tasfiye edilmesinin Suriye’de oynanan tiyatronun sadece küçük bir bölümü olduğuna dikkat çeken Husam El Şafii sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriyeli halk için istenen tiyatro, aslında Rusya’nın ŞFC’nin Halep’ten çıkarılması önerisinin çok ötesindedir. Şöyle ki; ŞFC’nin Halep’ten tasfiye edilmesi, Suriye’de oynanan tiyatronun sadece küçük bir bölümünü temsil etmektedir. Düşman karşısında en ufak bir teslimiyet veya zayıflık, daha büyük tamahkârlığı beraberinde getirecektir.

Rusya’nın uluslararası toplumu dize getirerek hava saldırılarını hiçbir şekilde sonlandırmadığını ve Esed rejimini terk etmediğini açıklayan Husam, Rusya’nın güvenlik meclisini askıya aldığını kaydetti. “Rusya, BM’yi çalışmaya ve pazarlığa mecbur bıraktı.” ifadelerini kullanan Husam, Halep’e bombardımanın durdurulması hususunda Staffan de Mistura’nın son zamanlarda yaptığının bundan farksız olmadığının altını çizdi.

Husam El Şafii, siyasi maceralara açılan kapıların tamamıyla kapatılmasının gerekliliğine inanıyor. Suriye devriminin saygınlığının ve kuvvetinin tekrardan kazanılması için dış güçlerden bağımsız bir şekilde karar alınmasının gerekliliğini savunuyor. Bir milyona yakın şehidin varisleri olduklarını belirten Husam, "kendisi için ölünen amaç gerçekleşinceye kadar zelil simsarlara değil onurlu şehitlere katılacağını" ifade ediyor.

"Halep halkını ölüme terketmeyeceğiz"

Şam’ın Fethi Cephesi Resmi Sözcüsü Husam El Şafii açıklamasının sonlarında Halep’ten çıkmayacaklarını ve Halep halkını terk etmeyeceklerini açıklayarak şu ifadelere yer verdi: “Bizler hiçbir şekilde halkımızı terk etmeyeceğiz ve onların dökülen kanlarını hafife almayacağız. Esed rejimi düşünceye kadar cihadımız devam edecektir. Esed rejiminin düşmesi dışında hiçbir öneriyi kabul etmiyoruz. Ölünceye ve şehadete kavuşuncaya kadar silahlarımızı terk etmeyeceğiz."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.