Halep halkı neden şehrini terketmiyor?

Halep halkı neden şehrini terketmiyor?

Suriye rejiminin 'insani koridor' oluşturma teklifine rağmen sivil halk kenti terketme niyetinde değil. Peki bu motivasyonun arkasında neler yatıyor?

Rusya ve İran Hatarafından desteklenen Suriye rejiminin düzenlediği şiddetli hava ve kara saldırılarına rağmen Suriye halkı, Halep kentini terketmiyor.

On The Ground News, kuşatma altındaki Halep’te yaşayan Suriye halkının Halep’in rejim kontrolündeki bölgelerine geçmeyi reddetmesinin nedenlerini sorguladı.

Asya'nın Sesi'nin haberine göre; ‘Siviller neden muhaliflerin kontrolündeki bölgeyi terk etmiyor’ sorusuna cevap arayan gazeteci Muhammed El Gazi, Yerel Meclis Başkan Yardımcısı Zekeriya Amino ile görüştü. Amino, yoğun bombardımana rağmen halkın rejim bölgelerine geçmeme nedeninin 'rejime olan güvensizlik' olduğu görüşünü dillendiriyor ve ekliyor:

“Hakikaten Halep’in muhaliflerin kontrolündeki bölgelerinde yaşayanlar rejim bölgelerine geçmedi. Rejim onları beş yıldır bombaladığı için tabi ki rejime güvenmiyorlar. Onları her türlü silahla vurdu: misket bombası, napalm, fosfor bombası, kimyasal silahlarla ve varil bombalarıyla vurdu.”

"Onlar özgürlük içinde yaşamayı tercih etti"

Muhammed El Gazi’nin diğer konuğu Tıp Konseyi Sözcüsü Hamza El Hatip oldu. El Hatip, rejimin Halep’i kuşatmasından önce de halkın birçok kez muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri terk etme fırsatlarının olduğunu fakat kendi bölgelerinde kalmayı seçtiklerini söyledi:

“Onlar, özgürlük ve izzet içinde yaşamayı tercih ettiler. Onlar, kendi kaderlerini seçmeyi tercih ettiler.”

Hamza El Hatip, ‘aklı başında’ hiç kimsenin rejime ya da Rus Hükümetine güven duymadığını ileri sürdü ve şu ifadeleri kullandı: 

“Halep’teki en küçük çocuk bile uçakların kendilerini her gün bombaladığının farkında. Halep’teki sivilleri öldüren uçaklar Rusya’ya ve rejime ait. Kimsenin bu rejime dair iyi umutları yok.”

On The Ground News muhabirinin röportajlarından görüntüler:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.