Musul'un Suriye ile bağlantısı kesildi

Musul'un Suriye ile bağlantısı kesildi

Şii milisler, IŞİD'in iki büyük kalesi Musul ve Rakka'yı birbirine bağlayan yolu tamamen kesti.

Şii milisler, IŞİD'in Irak'taki son büyük kalesi olan Musul'u Suriye topraklarına bağlayan tedarik yolunu kesti.

ABD'nin desteği ile altı hafta önce başlatılan Musul operasyonunda, İran destekli Haşdi Şabi örgütü ve IŞİD arasındaki çatışmalar şehrin 60 km batısındaki Telafer'de yoğunlaştı.

Irak'ta son durumu gösteren interaktif bir harita [Sarı: Peşmerge, Siyah: IŞİD, Kırmızı: Şii milisler ve Bağdat hükümeti]:


Telafer'in batısındaki yolun kapanması ile birlikte, Musul şehri fiili olarak Peşmerge güçleri ve Şii milisler tarafından kuşatılmış oldu. 

ABD ordusuna bağlı özel kuvvetler, IŞİD'in Musul'un doğusundaki savunma hatlarının kırılmasının ardından bölgedeki ilerlemeyi devam ettirmek istiyor.

"Musul-Rakka yolu artık güvenli değil"

IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'dan Musul'a meyve ve sebze taşıyan bir kamyon şoförü Reuters verdiği demeçte,  Tel Afer'e giden yolun artık güvenli olmadığını söyledi. Şoför, çatışmaların şiddetlendiği bir sırada yoldaki üç kamyonun alevler içinde yandığını gördüğünü söyledi. 

Haşdi Şabi sözcüsü, Şii savaşçıların Musul'u tamamen kuşatma altına almak için saldırıya geçeceğini söyledi. Bölgedeki Reuters muhabiri, Haşdi Şabi'nin Telafer'i de kuşatmak için yığınak yaptığını söyledi.

Şii milisler Sünni kenti Musul'a girdi

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Musul operasyonuna katılan bazı milisleri, kentin yakınındaki köylerde yaşayan Sünni erkeklere karşı intikam saldırıları düzenlemekle suçlamıştı.  Şii milis grubu Haşdi Şabi'nin Musul'dan kaçan Sünni sivilleri hedef alan saldırılarda bulunduğu biliniyor. Şii milislerin Sünni kenti Musul'a girmesi kapsamlı bir katliam gerçekleştirilmesi riskini de beraberinde getiriyor. Türkiye'nin başını çektiği uluslararası kamuoyu Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesine karşı çıksa da bölgeden gelen görüntüler Şii milislerin şehrin dış mahallelerine giriş yaptığını ortaya koyuyor. 

IŞİD'in yayınladığı videoda, şehri ele geçirmek isteyen milislerin taşıdığı Şii inancına ait flamalar dikkat çekiyor:







Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.