Musul'u terkeden sivilleri 'açık cezaevi' bekliyor

Musul'u terkeden sivilleri 'açık cezaevi' bekliyor

Bakanlık sözcüsü Nevruz, "Musul kent merkezinin batı yakasında evlerinden olan sivillerin sayısı 57 bine, tüm kent düzeyinde ise 287 bine ulaştı" dedi.

Irak'ın Musul kent merkezinin batı yakasının IŞİD'den alınması için ABD destekli Bağdat hükümeti ve İran destekli Şii milisler tarafından yürütülen operasyon devam ederken, sivillerin bölgeden kaçışı da hızlandı.

Bağdat hükümetine bağlı Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı Sözcüsü Settar Nevruz, yaptığı açıklamada, "Musul kent merkezinin batı yakasında evlerinden olan sivillerin sayısı 57 bine, tüm kent düzeyinde ise 287 bine ulaştı." ifadelerini kullandı.

IŞİD'e bağlı Amak haber ajansı, Batı Musul'da yaşanan çatışmalardan görüntüler yayınlamaya devam ediyor:

Hükümet birlikleri, Batı Musul'daki kamu binalarını kontrol altına aldı:

Sivillere yönelik 'toplu cezalandırma'

Bölgeden gelen haberlere göre, Bağdat hükümeti Musul'daki sivil halka 'toplu bir cezalandırma' kampanyası yürütüyor. "IŞİD'in aileleri" olduğunu öne sürülen siviller, açık cezaevi benzeri kamplara götürülüyor.

İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan çalışmada, hükümet tarafından kamplarda zorla tutulan bir kadın, "Beni kızımı IŞİD'e vermekle suçluyorlar. Ancak onlar IŞİD'in bize baskı yaptığını anlamıyorlar." diyor. 

Diğer bir kadın ise, "Buraya sadece üzerimdeki elbiselerle geldim. Beni dövdüler ve sürüklediler." diyerek nasıl zorla kamplara getirildiğini anlatıyor. 

 


Musul'un batı yakasının büyük bölümünü kuşatma altına alan Şii milis yoğunluklu birlikler, IŞİD'in elinde tuttuğu mahallelerin iç kesimlerinde ilerlemeye devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.