Haşdi Şaabi lideri: Riyad ve Cidde'ye kadar gideceğiz

Haşdi Şaabi lideri: Riyad ve Cidde'ye kadar gideceğiz

İran destekli Şii milis grupların çatı yapılanması Haşdi Şaabi'nin lideri Ebu Mehdi el Mühendis lakaplı Cemal Cafer İbrahimi'nin ifadeleri gündeme oturdu.

İran destekli Şii milis grupların çatı yapılanması olan Haşdi Şaabi geçtiğimiz günlerde Suriye sınırına ulaşmıştı. Ortadoğu'da günden güne artan İran etkinliğinin önemli bir faktörü olan Şii milislerin ilerleyişinin süreceği düşünülüyordu.

 

Suudi Arabistan'ı tehdit etti

Irak Suriye sınırına yakın bir bölgede Şii milislerin yanında görüntülenen Haşdi Şaabi'nin lideri Ebu Mehdi El Mühendis lakaplı Cemal Cafer Muhammed Ali İbrahimi, Suudi Arabistan'ı adeta tehdit etti. İran bağlantısıyla bilinen ismin konuşması sosyal medyada hızla yayıldı.

İfadelerinde "Haşdi Şaabi'nin sınıra ulaşmadığı" iddialarını reddeden Şii lider, "Suriye sınırını ele geçirdiklerini ve sınır koruyucularına teslim ettiklerini" dile getirdi. IŞİD'e karşı savaşmaya devam edeceklerini söyleyen Cemal Cafer İbrahimi, IŞİD'ten sonraki adımlarına ilişkin de ipuçları verdi.

"Riyad ve Cidde'ye kadar gideceğiz"

Haşdi Şaabi liderinden, "İran ve Şii milislerin savaşının Sünni dünyayla olduğu" savlarını doğrulayan ifadeler geldi. Savaşa devam edeceklerini belirten Ebu Mehdi El Mühendis "Riyad ve Cidde'ye kadar, zirvenin (Trump ile yapılan zirveyi kastederek) yapıldığı yere kadar gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Haşdi Şaabi'nin İran bağlantısına ilişkin sıklıkla yorumlar yapılıyor. Yayılan videoda grubun liderin "yanımızda Ensarullah (Huisler) olacak" sözlerini kullanıyor. Şii milisler ve İran'ın Suudi Arabistan'ı hedef alacak bir savaşa gireceğine dair yorumlar uzun süredir mevcut. İran'ın bu hamleye oldukça yakın olduğu ifade ediliyor.

Abu Mahdi al-Muhandis ile ilgili görsel sonucu

Ebu Azrail lakaplı milis, Haşdi Şaabi lideri Ebu Mehdi El Mühendis ile birlikte

Ebu Mehdi El Mühendis kimdir?

1954 yılında Basra'da doğan Cemal Cafer Muhammed Ali İbrahimi, mühendislik fakültesini bitirdiği 1977 yılında Şii ideolojisini benimseyen Davet Partisi'ne katılmış, parti Saddam Hüseyin tarafından kapatılınca İran'ın Ahvaz şehrine gitmek zorunda kalmıştı. Adı 1983 yılındaki Kuveyt bombalamalarına karışan ve gıyabında idama mahkum edilen El Mühendis, Saddam Hüseyin'in devrilmesiyle Irak'a geri geldi.


Mukteda es Sadr ve Ebu Mehdi El Mühendis

ABD müdahalesi sonrası ilk Irak Başbakanı'na güvenlik danışmanlığı yapan ve daha sonra Babil bölgesinden Irak meclisine giren Şii lider hakkındaki suçlamalar sebebiyle 2007 yılında tekrar İran'a gitti. ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesiyle ülkeye geri döndü. Irak Hizbullahı olarak da bilininen Ketaib Hizbullah'ın liderliğini yapan isim daha sonra teşkil edilen Haşdi Şaabi'nin başına geldi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.