NATO'nun Gizli Kararı: Afganistan'daki Varlık Arttırılacak

NATO'nun Gizli Kararı: Afganistan'daki Varlık Arttırılacak

Bir diplomatın ifadelerine dayandırılan habere göre NATO, basına yansıyan planların aksine Afganistan'daki varlığını arttırmayı düşünüyor.

NATO'nun Afganistan'ı terk edeceğini açıkladığı tarihten bu yana, ülkede pek çok NATO üssü boşaltıldı. Ancak çok sayıda kritik önemdeki üssün hala açık olduğu belirtiliyor. 

Dünya liderlerinin yakın bir dönemde bir araya gelerek NATO'nun Afganistan'daki bazı üslerinin açık kalması konusunda görüşmeler yapacağı belirtiliyor. NATO'da görevli bir diplomatın ifadelerine dayandırılan habere göre; son dönemde Taliban'ın ilerleme kaydetmesine karşı böyle bir önem alındı. Bilindiği gibi ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki asker sayısının 2016 yılı sonlarına doğru azaltılmasına yönelik bir plan devreye sokmuştu. Ancak geçtiğimiz yıl Taliban, ülkenin önemli bölgelerini Afgan ordusundan ele geçirdi ve bu planlar sekteye uğradı. 

Basına konuşan NATO'da görevli üst düzey bir diplomat, Afganistan'daki NATO güçlerinin görevlerinin devam ettirilmesi hatta arttırılması yönündeki kararın şimdilik gizli tutulduğunu ancak Temmuz ayında Warsaw'da düzenlenecek olan toplantıda bunun açıklanacağını ileri sürdü. Diplomat, Afganistan'da kurulacak askeri üslerin sayısının henüz belli olmadığını fakat bu üslerin NATO'ya bölgeye adapte olma konusunda ciddi imkan sağlayacağını belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında NATO'nun Afganistan'la ilgili planlarını 2017'ye kadar sonuçlandırmak üzere olduğunu ancak Afganistan'da hala bir takım güçlerin bulunmasının faydalı olacağını belirtmişti. NATO genel sekreteri açıklamasında, NATO askerlerinin bir kısmının Afganistan'da bulunmasının bölgesel anlamda esnek bir yaklaşım olacağını belirtmişti. 

28 NATO ülkesinin 2020 yılına kadar Afgan ordusuna 5 milyar dolar değerinde destek de sağlaması bekleniyor.

Bilindiği gibi, ABD Başkanı Barack Obama 2016 yılı sonuna doğru Afganistan'da çok az sayıda bir birlik bulunduracaklarını söylemişti. 2015 yılında Taliban'ın geniş alanları ele geçirmesi sonucu Obama, 9800 askerin tekrar ülkeye geçişine izin vermişti. 2016 yılı sonunda, Afganistan'da 5500 askerin kalması planlanıyor. 

Diplomata göre asker sayısındaki düşüşe rağmen çok sayıdaki askeri üssün faaliyete devam edeceği düşünülüyor. ABD güçlerinin Kabi-Bagram bölgesini ve Celalabad-Kandahar hattını Afgan güçlerine teslim etmekle beraber sınırlı sayıda askerini bölgede bulunduracağı düşünülüyor. Şu anda Afganistan'da 9800 ABD askeri bulunuyor. Bunlardan 6800'ü NATO kapsamında görev yapıyor. 2016 yılı sonunda ABD, Afganistan'da NATO'ya 3400 asker ile destek sağlayacak. Geri kalan 2000 askerin rotasyona uğrayarak ABD'nin Irak-Suriye hattında IŞİD ve El Kaide'ye karşı yürüteceği çatışmalarda görev alacağı belirtiliyor. 

Geçtiğimiz hafta Barack Obama, Afganistan'daki kara birliklerine gerektiğinde Taliban güçlerini Afgan ordusuna destek olmak amacıyla vurmaları emrini vermişti. Yeni karar, aynı zamanda ABD güçlerine zaman zaman Afgan ordusu ile beraber ortak operasyonlara katılma izni de veriyor. 

Kaynak: Mepa News ve The Washington Post

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.