'Astana ile örtünen çıplak kalır': Muhalifler kendi karargahlarını Rus uçaklarına hedef gösterdi

'Astana ile örtünen çıplak kalır': Muhalifler kendi karargahlarını Rus uçaklarına hedef gösterdi

ÖSO kurucusu Riyad Esed, Rusya'ya karargah konumlarını veren muhaliflerin Rus uçaklarının hedefi olduğunu duyurdu.

Astana görüşmelerine katılan muhalif grupların birbiri ardına hedef alınması çeşitli iddiaları beraberinde getirdi. Özgür Suriye Ordusu kurucusu Albay Riyad Esed, muhalif grupların hedef alınmamak amacıyla kendi merkezlerinin koordinatlarını Rusya ile paylaştıklarını öne sürdü.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da altıncısı düzenlenen Suriye görüşmelerinde İdlib ve çevresinde çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesi kararı alınmıştı. Rusya, İran ve Türkiye'nin 'garantör devlet' statüsünde katıldığı toplantının sonuç bildirgesinde İdlib bölgesindeki 'terörist gruplarla mücadele' edilmesi konusunda da uzlaşmaya varıldı.

Rusya'ya konumlarını bildiren gruplar vuruldu

Çatışmasızlık kararına rağmen Rusya'nın İdlib'teki sivillere yönelik saldırıları sürerken ÖSO kurucusu Riyad Esed önemli iddialarda bulundu. Twitter hesabından paylaştığı mesajında Esed, toplantıya katılan muhalif grupların hedef alınmamak için anlaşmanın 'garantörü' Rusya'ya kendi askeri merkezlerinin konumlarını bildirdiğini öne sürdü. Anlaşmanın kapsamı dışında bırakılan Tahriru'ş Şam Heyeti gibi gruplardan ayrışmak için bu bilgilerin paylaşıldığını ifade eden ÖSO kurucusu, bu grupların toplantının ardından Rusya'nın hedefi haline geldiğini söyledi.

Suriye'den gelen saldırı haberleri ÖSO kurucusunun gündeme getirdiği tartışmayı daha da alevlendirdi. Geçtiğimiz günlerde Astana görüşmelerine katılan birçok Suriyeli muhalif grubun merkezi Rus hava saldırılarının hedefi oldu.

Geçen hafta Feylaku'ş Şam'ın Mardik'teki askeri merkezine düzenlenen hava saldırılarında 40'tan fazla muhalif savaşçı hayatını kaybetti.

Astana sürecinin en önemli destekçilerinden Sukuru'ş Şam'ın lideri Şeyh Ebu İsa da hedef alınan isimler arasındaydı. Rus uçaklarının düzenlediği saldırıda muhalif lider son anda kurtuldu. Saldırının ardından konuşan Sukuru'ş Şam lideri 'kasıtlı olarak' hedef alındığını söyledi. 

Muhalif liderlere yönelik saldırıların son hedefi Nureddin Zengi Hareketi lideri Tevfik Şihabuddin oldu. Çarşamba günü, muhalif liderin evine düzenlenen dört hava saldırısında Şihabuddin yara almadan kurtuldu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum