Hafter'in savaş suçlusu milis lideri Verfalli öldürüldü

Hafter'in savaş suçlusu milis lideri Verfalli öldürüldü

Libya'da Halife Hafter güçlerine bağlı milis lider Mahmud el Verfalli silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Libya'da Halife Hafter güçlerine bağlı milis lider Mahmud el Verfalli silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Verfalli, toplu infazlar da dahil olmak üzere birçok savaş suçunun odağında yer alıyordu.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Verfalli, dün ülkenin doğusundaki Bingazi'de silahlı saldırıya uğradı. Kimliği belirsiz kişilerin aracına açtığı ateş sonucu Verfalli ve kuzeni ağır yaralandı. Bingazi Tıp Merkezi'ne kaldırılan ikili kurtarılamadı.

Hafter'e bağlı kaynakların yanı sıra bağımsız kaynaklar da Verfalli'nin ölümünü doğruladı.

Mahmud el Verfalli kimdir?

Verfalli 1978 yılında, Libya'nın eski diktatörü Muammer Kaddafi'ye bağlı kabilelerden Verfalla kabilesinin bir mensubu olarak dünyaya geldi.

2000 yılında askeri okuldan mezun olarak Kaddafi'nin ordusuna katıldı ve "Es Saika" olarak bilinen Özel Kuvvetler bünyesine girdi. 2011 yılında başlayan iç savaşta ilk dönemde Kaddafi'ye sadık kalan grup daha sonra ayrılarak muhaliflerin safına geçti.

Devam eden süreçte Saika ile beraber Verfalli de Hafter'e bağlı "Libya Ulusal Ordusu" (LUO) adlı oluşuma katıldı. Bu oluşum içerisinde özellikle Derne ve Bingazi'de İslami gruplara karşı savaştı.

Verfalli'nin isminin duyulması da bu sürece rastladı. Bölgede sivilleri ve savaş esirlerini topluca katlettiği videoları internet ortamında paylaşmasıyla insan hakları ihlalleri uluslararası kamuoyu tarafından duyuldu.

Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) çok sayıda başvuru yapıldı. UCM, Verfalli hakkında tutuklama emirleri çıkardı. Kararlar üzerine LUO, Verfalli'nin gözaltına alınıp sorgulandığını açıklasa da, Verfalli faaliyetlerini sürdürdü. 2019 yılının Aralık ayında ABD tarafından yaptırım listesine alındı.

Verfalli 24 Mart günü Bingazi'de uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Saldırıyı üstlenen olmadı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum