Haiti'de çeteler ülkeyi ele geçirmek üzere: "Ya cennet ya cehennem"

Haiti'de çeteler ülkeyi ele geçirmek üzere: "Ya cennet ya cehennem"

Çeteler Henry'yi iktidardan uzaklaştırmak için koordineli bir saldırı başlattığından bu yana binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Başbakan Ariel Henry'yi devirmeye yönelik şiddetli bir girişimin arkasında yer alan Haitili çete lideri Jimmy Cherizier, Henry'nin istifa etmemesi halinde iç savaş ve "soykırım" uyarısında bulundu.

Ülkenin büyük bir bölümünü kontrol eden silahlı suç çeteleri, geçen hafta ülke dışındayken başbakanı görevden almak için koordineli bir saldırı başlattı.

Şubat ayında istifa etmesi beklenen Henry'nin, Dominik Cumhuriyeti'nin uçağının inişine izin vermemesinin ardından Salı günü bir ABD toprağı olan Porto Riko'da olduğu bildirildi. Dominik Cumhuriyeti Hispaniola adasını Haiti ile paylaşıyor.

"Haiti ya bir cennet olacak ya da hepimiz için bir cehennem"

“Barbekü" adını kullanan ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Birleşmiş Milletler yaptırımları altında bulunan 46 yaşındaki eski polis memuru Cherizier, başkent Port-au-Prince'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ariel Henry istifa etmezse, uluslararası toplum onu desteklemeye devam ederse, soykırıma yol açacak bir iç savaşa doğru gideceğiz" dedi.

"Haiti ya bir cennet olacak ya da hepimiz için bir cehennem. Büyük otellerde yaşayan küçük bir grup zenginin işçi sınıfı mahallelerinde yaşayan insanların kaderine karar vermesi söz konusu olamaz."

Çeteler Pazartesi günü geç saatlerde Port-au-Prince'deki Toussaint Louverture Uluslararası Havalimanı dışında polise ateş açmış, onlarca çalışan ve diğer işçiler kurşunlardan kaçmıştı. Havaalanı, okullar ve bankalarla birlikte Salı günü de kapalı kaldı.

Hafta sonu çeteler Haiti'nin en büyük iki hapishanesini basarak binlerce mahkumun kaçmasını sağladı.

"Haiti şu anda çetelerin kontrolü altında. Hükümet ortada yok," diyor 40 yaşındaki Michel St-Louis, başkentte yanmış bir polis karakolunun önünde dururken. Ve ekliyor: "Henry'yi dışarıda tutabileceklerini umuyorum, böylece iktidarı kim alırsa alsın düzeni yeniden sağlayabilir."

2021'de Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin öldürülmesinin ardından muhalefetle varılan anlaşma uyarınca iktidara gelen Henry'nin, seçimlerin yapılabilmesi için Şubat ayında istifa etmesi gerekiyordu.

Ancak son aylarda çeteler şehrin dışına ve kırsal bölgelere taşarak dünyanın en yoksul ülkelerinden birinde güvenlik güçlerini bunalttı.

Henry, durumun seçimler için çok değişken olduğunu söyledi ve ülkede istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak üzere BM destekli çok uluslu bir polis misyonunun konuşlandırılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, Port-au-Prince'in en kötü etkilenen bölgelerinden en az 15.000 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

İnsan hakları grubu Plan International, birçok kişinin başkentten, Haiti'nin tarım bölgesi olan ve çatışmaların kuzeye doğru yayılmasıyla gıda sıkıntısı yaşayan Artibonite'ye kaçtığını söyledi.

Hükümet olağanüstü hal ve gece sokağa çıkma yasağı ilan ederken, BM Güvenlik Konseyi Çarşamba gününün ilerleyen saatlerinde durumla ilgili kapalı kapılar ardında bir toplantı planladı.

Bölgedeki ülkeler elçilik personelini geri çekti ve vatandaşlarına bölgeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.