Halep yanıyor: Yaralılar enkaz altında, sokaklar ceset dolu

Halep yanıyor: Yaralılar enkaz altında, sokaklar ceset dolu

"Enkaz altında canlı insanlar var ancak kimse onları kurtaramıyor, bombalar yağdığı için hiç kimse sokaklarda yatan yaralılara müdahale edemiyor."

Beşar Esed destekçilerinin kutlamaları ve havaya ateş açmaları devam ederken, İran yönetimindeki Şii militanlar ve rejime bağlı güçler Halep'in muhaliflerin kontrolündeki doğu kesiminin büyük bölümünü ele geçirdi.

Kuşatılmış muhaliflerin son umudu olan, diğer mahallelerden beklenilen yardım da rejimin bu yolları tamamıyla kontrol altına almasının ardından son buldu.

En az 90 kişi enkaz altında bekliyor

Suriye devriminin kalesi konumundaki Halep, evleri ve apartman binalarını hedef alan yoğun bombardımanlar sonrası rejimin eline geçerken, yıkılan binaların sayısındaki fazlalık ölü sayısını belirlemeyi zorlaştırıyor. Eski şehirdeki Bustanu'l Kasr, Kallasa, Ferud ve El Salhin mahallelerinin yanı sıra güneydeki Şeyh Said mahallesi de rejimin eline geçti.

Beyaz Baretliler olarak da anılan Sivil Savunma güçleri, en az 90 kişinin canlı olarak enkaz altında bulunduğunu tahmin ettiklerini ve enkaz altında kalan çocukların çığlıklarının duyulabildiğini ifade etti.

Toplu infazlar başladı

Halep'te yer alan bir muhalif, halen daha muhaliflerin elinde bulunan birkaç mahalleye tüm sivillerin yığıldığını; erkek, kadın ve çocukların sokaklarda, boş binaların kapılarında ve diğer evlerde kalmak zorunda olduğunu söyledi.

Şehirde rejim ve müttefiklerinin katliamları da acımasız boyutlara ulaşmış durumda. Şehrin içerisindeki mahallelerde sivillere yönelik toplu infazlar başlatıldı

Mepa News'in bölgeden ulaştığı kaynaklara göre, rejim güçleri kuşatma altındaki bölgeden sivillerin çıkması yönünde çağrılarda bulunuyor. Ardından ise çatışma bölgesinden çıkmak için toplanan sivillere ateş açılıyor ve bombardımana tutuluyor. Muhaliflerin elinde tuttuğu birkaç mahalle yakıcı fosfor bombaları nedeniyle alevler içinde. Bölgeden ayrılmayı başaran erkekler, rejim istihbaratı tarafından kontrolden geçtikten sonra muhaliflere karşı savaşmaya zorlanıyor ve savaşmayı kabul etmeyenler ele geçirilen mahallelerin meydanlarında infaz ediliyor. Kuşatma altındaki bölgede bulunan muhalif güçler, kocaları rejim tarafından alıkonulmuş kadınların ise akıbetlerinin belirsiz olduğunu ifade etti. 

"Ölmeden teslim olmayacağız"

Aktivistler ve muhaliflerin elinde kalan bölgedeki görgü şahitleri, 5 kilometrekarelik bir alana neredeyse 100 bin kişinin sığınmak zorunda kaldığını belirtiyor. Siviller "her birimiz ölmeden teslim olmayacağız" şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Halep'te bulunan bir muhalif durumu şu sözlerle ifade ediyor: "İnsanlar nereye olduğunu umursamadan kaçışıyor, enkaz altında canlı insanlar var ancak kimse onları kurtaramıyor, bombalar yağdığı için hiç kimse sokaklarda yatan yaralılara müdahale edemiyor."

"Son mesajımız olabilir"

Şehirde kuşatma altında kalan siviller ve aktivistler, kurabildikleri son bağlantıları olduğunu ifade ederek şu cümleleri sarf ediyorlar: "Bu son iletişimimiz olabilir. Halep bir soykırımla karşı karşıya, insanlar topluca infaz ediliyor. Kendimizi canlı teslim etmeye niyetimiz yok."

Şehirden "katliamı durdurun" mesajı uluslararası kamuoyuna iletiliyor. Bölgeden ulaşan birçok video kaydı, video çekilen yere bir bomba düşmesiyle nihayet buluyor. Kuşatılan insanların üzerine karadan ve havadan ağır bombardıman yapılıyor.

Suriye'nin diğer bölgelerinde bulunan muhalifler ise "kadınların onurunu kurtarmak için Halep'e yürüme" çağrıları yapıyor. Birçok muhalif grubun seferberlik halinde Halep'e ilerleyeceği konuşuluyor. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.