Halepçe Katliamı'nda ABD desteği

Halepçe Katliamı'nda ABD desteği

Kimyasal silah varlığını gerekçe göstererek Irak'ı işgal eden Amerika Birleşik Devletleri`nin, Halepçe'de sarin ve hardal gazı kullanarak katliam gerçekleştiren Saddam Hüseyin'e destek verdiği ortaya çıktı.

CIA`nın gizli belgelerinde, 1980`li yıllarda Irak-İran savaşında Saddam Hüseyin`in sarin ve hardal gazı kullandığı ve ABD`den destek gördüğü ortaya çıktı.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, 1988 yılında ABD istihbarat uyduları İran`ın Irak savunmasında bir gedik keşfettiğini ve saldırıya geçmek üzere olduğunu fark etti. CIA bu bilgileri ve İran kuvvetlerinin yerini Saddam Hüseyin`e bildirdi. CIA bu bilgileri verirken Saddam Hüseyin`in elinde sarin gazı olduğunu biliyordu. Kan donduran ifadeler eski bir Amerikan hava albayı Rick Francona`ya ait. Francona`nın verdiği bilgiler ve gizli kalmış CIA belgeleri bu gerçeği ortaya çıkarıyor. 

`Iraklılar bize sarin kullanacakları bilgisini vermedi, biz bunu zaten biliyorduk` diye konuşan Rick Francona, 1988 yılında Irak`ta görev yapmış. CIA`in yakın zamanda halka açılan belgelerinde ise ABD`nin 1983 yılından beri Irak`ın kimyasal silah programından haberdar olduğu ortaya çıkıyor.
 

1-013.jpg

Yayınlanan belgelerin ilk sayfası

1983 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan`a sunulan CIA raporlarında Irak`ın kendi topraklarında kimyasal silah ürettiği ve hatta İtalya`dan kimyasal silahları savaşta kullanmak üzere bazı top ve askeri parçalar temin ettiği belirtiliyor. 1984 yılına ait bir başka `çok gizli` ibareli belgede ise şu ifadeler yer alıyor; "Eğer Iraklılar yeteri kadar kimyasal silaha sahip olursa bunu mutlaka İran askerleri üzerinde kullanacaklar"

1987 yılında ise Reagan`ın önüne gelen `Basra kapısında` isimli raporda İran`ın Basra`yı almak için `o güne kadar ki en şiddetli saldırıyı` gerçekleştireceği bilgisi yer alıyordu. Saldırının 1988 yılında gerçekleştirileceği belirtiliyordu. Reagan dönemin Savunma Bakanı Frank C. Carlucci`yi arayarak `İran Basra`yı alırsa bu savaşı kazanır. İran zaferi kabul edilemez` talimatını veriyor. Bunun üzerine İran ordusunun yeri kimyasal silahlarıyla saldırı için bekleyen Saddam Hüseyin`e iletiliyor. Sonuç olarak sarin gazı kullanılıyor ve kayıtlara göre binlerce kişi kimyasal silahlarla öldürülüyor.

1988 yılının Mart ayında ise Saddam Hüseyin ABD`den aldığı istihbaratlarla Halepçe`ye saldırıyor. Günümüze kadar gelen süreçte en şiddetli kimyasal saldırı olarak tarihe geçen Halepçe saldırısında yaklaşık 13 bin kişi kimyasal gazlardan etkilendi.. Bunlardan yaklaşık 5 bin kadarı da hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.