Halep'te ihtiyaçlar, yeni buluşları doğuruyor

Halep'te ihtiyaçlar, yeni buluşları doğuruyor

Temmuz ayından bu yana Beşşar Esed rejimi tarafından kuşatma altına alınmış bulunan Halep halkı, kuşatmanın zorluklarını aşmak için yöntemler geliştiriyor.

Tütün yerine üzüm yapraklarından sarılmış sigaralar, bombalanmış teraslarda bahçeler ve paslanmış bisikletler tarafından şarj edilen bataryalar: kuşatma altındaki Doğu Halep'te ihtiyaçlar yeni buluşları doğuruyor.

 

Temmuz ayından bu yana, muhaliflerin elindeki Doğu Halep'te yaşayan 250 bin insan rejimin kuşatması altında insani yardım, yiyecek, yakıt, ilaç ve hatta sigaradan dahi mahrum durumda. Middle East Eye'ın haberine göre; abluka şiddetli yokluklara ve ulaşılabilen birkaç temel maddede fahiş fiyatların oluşmasına neden oldu. Bu da Halep sakinlerini, bununla baş edebilmek için yaratıcı yollar bulmaya zorladı.

"Yağ tenekeleri gaz sobalarına alternatif"


"Teneke kutu"da yaktığı ateşle ısınan bir Halepli...

Halep'in doğusundaki mahallelerden Kerem El Cebel'de yaşayan Halid Kürdiye'ye göre bu durum onları "taş devrine dönmeye zorluyor." Kürdiye, "teneke kutu" olarak tabir edilen, dışarısında bir fan bulunan ve kontrol edilebilir odun alevi yakmaya yarayan metal kutu fikrinin arkasındaki isim. "Teneke kutu" gaz sobalarının yerini tutuyor.


"Teneke kutu"...

Halid Kürdiye AFP'ye yaptığı açıklamada "atacağımız bir yağ tenekesinde bir delik açtım ve üzerine bir fan sabitledim. Böylece odundan çıkan alevleri tek bir yöne yöneltebiliyoruz ve yakacak odunumuzu daha verimli kullanırken daha büyük bir ateş elde etmiş oluyoruz" ifadesini kullanıyor. 25 yaşındaki Halid birkaç parça odunu kırarak girintili tenekenin içerisine atıyor, ateş yakıyor ve bunu bir çaydanlıkla taçlandırıyor.


Halid "teneke kutu"yu bir çaydanlıkla taçlandırıyor.​

"Pedalın gücüyle evler aydınlatılıyor" 

Birçok temel madde gibi benzin ve mazot da, rejimin sağladığı elektriğin çoğu zaman kesik olduğu Doğu Halep'te değerini gün geçtikçe artırıyor.


"Atık plastik parçalarından yakıt elde etmeye çalışan Halepliler..."

Bazı şehir sakinleri de jeneratörleri çalıştırmak için, atık plastik parçalarını eriterek yakıta çevirecek bir sistem geliştirmiş durumda. Fakat bu üretim süreci beklenmedik patlamalara ve ölümlere sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden Ebu Rahmo enerji üretmenin daha temiz bir yolunu geliştirdi: şehir sakinlerinin pedal çevirme gücünü kullanmak...


Ebu Rahmo atölyesinde...

Ensari mahallesindeki atölyesinde 48 yaşındaki tamirci bir dinamo, araba akülerini şarj etmek için ufak bir jeneratör üretti, eski bir bisikletin üzerinde. Ebu Rahmo "ne elektriğimiz var ne de jeneratörümüz. Bu nedenle arabaların dinamolarını çıkardım ve araba akülerini şarj etmek için bir bisikletin üzerine sabitledim" şeklinde konuşuyor. 48 yaşındaki tamirciye göre bu aküler evleri aydınlatmak, telefonları şarj etmek ve hatta çamaşır makinelerini çalıştırmak için kullanılabiliyor.


Halep'in enerji kaynağı, paslı bisikletler...

Saçları dökülen bu Halepli birkaç günde bir, bir bisikleti satıyor. 10 bin Suriye lirası (yaklaşık 20 dolar) karşılığında... Satışta anlaşmaya varıldıktan sonra bu aleti, satın alan kişinin evine götürüp nihai ayarlamaları yapıyor ve nasıl çalıştığını anlatıyor.


Bisikleti kullanan Halepli genç...

Uzun ve zayıf bir genç, sandalet giydiği ayaklarıyla yeni alınan bisikletin pedallarına asılıyor, alete iliştirilen lamba yanıncaya dek.

"Sigara altından daha değerli"

Kalasse mahallesinden birkaç cadde ötede, 28 yaşındaki Emir Sendeh, metal bir kapını kilidini açarak küçük bir dış avluda gözden kayboluyor. Halep gibi bir yerde oldukça değerli şeyler olan birkaç cılızca tavuğu, terasına çıkan merdiven basamaklarını hızlıca adımlamadan evvel, kontrol ediyor.


Emir Sendeh'in tavukları... 

Bu terasta, beyaz strafordan kutular düzgün sıraları halinde tanzim edilmiş, kutuların bazıları parlak yeşil filizlerle dolu. Bitkileri şefkatle okşarken Sendeh "biraz tohum alıp evinin terasına onları ektiğini" söylüyor. Rejim güçleri Temmuz ayında Halep'i muhasara altına aldığından bu yana yiyecek maddelerini bulmak ya oldukça zor ya da bunlar çok pahalı, yahut her ikisi de.

 

Şekerin fiyatı neredeyse on kat pahallılaşarak kilogram başına 3,500 Suriye lirası (yaklaşık 7 dolar) haline geldi. Maydanoz ya da domates gibi salata malzemeleri de kuşatmanın öncesine göre beş kat pahalılaştı. Bu yüzden bazı şehir sakinleri kendi yiyeceklerini yetiştirmek için evlerinin teraslarında küçük bahçeler yapmaya başladı. Sendeh gururla "şu an elimde maydanoz ve turp var, yakın zamanda ise ıspanak ve pazılar yetişecek" kelimelerini kullanıyor.


Halep halkı teraslardaki bahçelerde tarım yapıyor. 

Sakin geçen anlarda Doğu Halep sakinleri bombalanmış caddelerde oturuyor ve sigaralarını sarıyor. Fakat tütün yerine, kurumuş ve parçalanmış üzüm yaprakları kullanıyorlar. 43 yaşındaki Ahmed Uveyca "bugünlerde bir paket sigara altından daha kıymetli ve fiyatı her geçen gün artıyor" şeklinde konuşuyor. Şehir sakinleri tütün içeren gerçek sigaraları ifade etmek için "yabancı" kelimesini kullanıyor ve tek bir sigaraya 2 bin Suriye lirasına (4 dolar) ödüyorlar. Kuşatmadan önce ise bu paraya bütün bir paket satın alınabiliyordu.

 

Uveyca topladığı, kuruttuğu ve öğüttüğü asma yapraklarından sarılmış sigaraları Bustan El Kasr mahallesinde satıyor. Eğer tütün bulabilirse, her sigaraya yalnızca tat vermesi için küçük miktarlarda tütün koyuyor. Uveyca'ya göre gerçek sigaralar o kadar nadir ve pahalı ki bir para birimi olarak kullanılıyor. Uveyca "birkaç paket sigara karşılığında ev ve otomobil satın alan insanlar tanıyorum" şeklinde konuşuyor.

Halep halkı rejimin ablukası ve kuşatması altında yaşamı bir nebze olsun kolaylaştırabilmek için böylesi çözümlere ihtiyaç duyuyor. Muhasar altında bulunan ve tüm hastaneleri Rus hava saldırılarında tahrip olan Halep acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.