Halid Abdurrahman değerlendirdi: Afganistan'da son durum

Halid Abdurrahman değerlendirdi: Afganistan'da son durum

"Özellikle ABD ile imzalanan anlaşma sonrasında sahadaki saldırılarına hız veren Taliban’ın masada elini güçlendirmeye çalıştığı açık bir şekilde anlaşılabiliyor."

Afganistan’daki son duruma dair bu değerlendirmede, Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşma, Kabil Üniversitesi’ne yönelik IŞİD’in üstlendiği saldırı ve Kabil hükümeti güçleriyle Taliban’ın sahadaki çatışmaları ele alındı.

Özellikle ABD ile imzalanan anlaşma sonrasında sahadaki saldırılarına hız veren Taliban’ın masada elini güçlendirmeye çalıştığı açık bir şekilde anlaşılabiliyor. Hareket, geçtiğimiz hafta ülkenin güneyindeki Hilmend (Helmand) vilayeti merkezi Leşkergah’a yönelik saldırısının ardından bu hafta da Kandahar il merkezi yakınlarında hükmet güçlerinin mevzilerine yönelik düzenlediği saldırılarla dikkatleri üzerine topladı.

Halid Abdurrahman YouTube kanalında değerlendirdi:

Trump döneminde Taliban ile imzalanan anlaşmanın, seçilmesi durumunda Biden ile de devam edeceği ön görülüyor. Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşma kapsamında Afganistan’daki ABD askerleri kademeli olarak bu ülkeden çekilmeye başlanmıştı. Ancak ABD özel kuvvetlerine bağlı acil müdahale birimleri ve hava kuvvetlerine ait savaş uçakları halen Afganistan’daki varlığını sürdürüyor. Her ne kadar geçtiğimiz dönemde ABD’nin Afganistan’daki en büyük hava üssü olan Bagram’ı boşaltmaya başladığı ifade edilmiş olsa da, geçtiğimiz hafta Taliban’ın Hilmend saldırısını geri püskürtmek için ABD savaş uçakları hükümet güçlerine yakın hava desteği sağlamıştı. Bu da ABD’nin halen Afganistan’da etkin olduğu imajı vermeye çalıştığının bir göstergesi.

Yine ülkenin güneyindeki Gazni ilinde El Kaide’nin üst düzet isimlerinden Hüsam Abdurrahuf’a yönelik gerçekleştirilen operasyona da ABD özel kuvvet personelleri ile hava araçlarının eşlik ettiği biliniyor. Bu tip spesifik hedeflere yönelik ABD işgalin başından bu yana özel birimlerini Afganistan içindeki operasyonlarda kullanıyor. Ancak Hüsam Abdurrahuf’a yönelik son operasyonda ABD güçlerinden daha çok hükümet güçlerinin isminin ön plana çekilmeye çalışılması, haberin ilk olarak Afgan yerel medya kaynaklarından servis edilmesi dikkat çekici diğer nokta.

Sonuç olarak ABD yeni başkanını seçerken Afganistan’daki çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kim başkan seçilirse seçilsin, ABD’nin Afganistan’da daha fazla kalmaya niyetinin olmadığı bir gerçek. Eğer bu yönde bir karar alırlarsa, daha fazla asker ve daha fazla parayı Afganistan’a göndermeleri gerekecek.

Kaynak

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.