Halid el İslambuli kimdir?

Halid el İslambuli kimdir?

Halid el-İslambuli, Mısırlı subay ve Mısır Cihad Cemaati mensubu.

Halid el-İslambuli, tam adıyla Halid Ahmed Şevki el İslambuli, 6 Ekim 1981'de Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ı İsrail ile anlaştığı için öldüren ve bu sebeple 15 Nisan 1982'de kurşuna dizilerek idam edilen Mısırlı subay ve Mısır İslami Cihad Cemaati (bir diğer ismiyle Mısır Cihad Cemaati) mensubudur.

Halid el-İslambuli kimdir?

Halid el-İslambuli 15 Ocak 1955'te Mısır'ın Minye vilayetinde doğdu. Doğum tarihinin 14 Kasım 1957 veya 15 Ocak 1958 olduğu da iddia edilmektedir.

Babası bir hukuk danışmanıydı. Annesi ise Türk kökenli bir kişiydi.

Mısır Askeri Akademisi'nden mezun olduktan sonra asteğmen rütbesiyle Mısır Ordusu Topçu Kuvvetleri'nde subay oldu. Teğmen rütbesine kadar yükseldi.

hldislambuli.jpg

Teğmen Halid el İslambuli

1970'li yılların ikinci yarısında gizlice Mısır İslami Cihad Cemaati'ne katıldı ve bu grubun emriyle Mısır Ordusu'nda kalmaya devam etti. Bu yıllarda Mısır'da birçok İslami grup ve yapı bulunuyordu. Bu yapıların temel hedefi Mısır'daki Batı destekli seküler yönetimlerin devrilmesi ve İsrail'e karşı savaştı. Mısır ile İsrail'in anlaşmasıyla söz konusu grupların Mısır yönetimine tepkisi artmıştı.

İslambuli Enver Sedat'ı neden ve nasıl öldürdü?

1967'de 6 Gün Savaşları'nda Mısır'ın İsrail karşısında çok ağır bir yenilgi almasının ardından 1970'te iktidara gelen Enver Sedat (1918-1981) Ekim 1973'te Suriye ile beraber İsrail'e karşı sürpriz bir savaş ilanında bulundu.

Bu savaşın tarafların birbirini yenememesiyle bitmesine rağmen, Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat ve Suriye Cumhurbaşkanı Hafız Esed kendilerini muzaffer ilan ettiler.

ABD'nin de yönlendirmesiyle 1975'ten itibaren İsrail politikasını değiştiren Enver Sedat İsrail ile barışma mesajları verdi. 17 Eylül 1978'de Sedat İsrail ile Camp David Sözleşmesi'ni imzaladı. 26 Mart 1979'da anlaşmaya dönüşecek bu sözleşmeye göre Mısır İsrail'i resmen tanıyor ve her türden ilişkiye girmeyi kabul ediyordu. Böylece Mısır, İslam dünyasında Türkiye'nin ardından İsrail ile böyle bir ilişkiye giren ilk devlet olmuştu. Arap dünyası açısından ise bu adım bir ilk niteliğindeydi.

Sedat suikastı

Enver Sedat bu anlaşmayı imzaladığı için İslami kesimlerce "hain" ilan edilmiş, Enver Sedat'ın katline dair fetvalar verilir olmuştu. Arap Birliği'nin en önde gelen ülkesi olarak görülen Mısır bu anlaşma nedeniyle Arap Birliği'nden ihraç edilmişti. 

Enver Sedat kendisine karşı oluşan düşmanlığın sebebini İslami kesim olarak görüyordu. Bu doğrultuda Mısır çapında İslami kesime yönelik büyük bir baskı, tutuklama ve işkence dalgası başlattı. Bu dönemde Enver Sedat'ın İslami grupların suikastına uğramaktan endişe ettiği belirtilmektedir. Şubat ve Eylül 1981'de Enver Sedat'a suikast gerçekleştirecekleri iddiasıyla 1500 kişi tutuklanmıştır.

6 Ekim 1981'de 1973 Savaşı'nda Mısır Ordusu'nun Süveyş Kanalı'nı aşmasının 8. yıldönümü münasebetiyle Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen askeri resmi geçit töreninde, Mısır Cihad Cemaati tarafından Sedat'ı öldürmesi emri verilen Halid İslambuli de bu törene katılacak olan askerlerin arasındaydı.

Sedat'a yönelik suikastın başını Halid el-İslambuli çekiyordu.

Resmi geçit töreni sırasında askeri konvoy içinde bulunan Teğmen Halid el-İslambuli, içerisinde bulunduğu aracı durdurdu. Ardından araçtan inerek, kaskının içine gizlediği el bombalarını Sedat ve üst düzey isimlerin bulunduğu tribüne fırlattı.

Patlama sonrasında İslambuli ve arkadaşları, otomatik silahlarla platformun önüne gelinerek üst düzey isimleri ve Sedat'ı taradı.

Saldırı esnasında Sedat'ın, aracından ilerleyerek platforma doğru yönelen askerleri, resmi geçit töreninin bir parçası sandığı belirtildi. Sedat'ın yeğeni Talat Sedat konuya dair şunları söylüyor: "Başkan, platforma yaklaşan katillerin gösterinin bir parçası olduğunu sandı, bu sebeple ayağa kalkarak onları selamladı."

İslâmbûlî'nin attığı bombalardan yalnızca biri patlasa da, oluşan kaos saldırganlara yetti. Kalaşnikof tüfeklerinin şarjörleri bitene kadar ateş açan saldırganlardan biri öldürülürken üçü sağ yakalandı. Bu saldırı sırasında Enver Sedat'a onlarca kurşun isabet etti.

Saldırıda Sedat'ın yanısıra, aralarında Küba büyükelçisi, Ummanlı bir general, Kıpti Ortodoks bir piskopos ve Mısır Merkezi Denetleme Ajansı başkanı Samir Hilmi'nin bulunduğu 11 kişi öldürüldü. Hüsnü Mübarek, İrlanda Savunma Bakanı James Tully ve ABD'li dört irtibat subayı da dahil olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı.

Suikastin ardından yakalanan ve yargılanan Halid el-İslambuli Enver Sedat'ı İslam'a, Müslümanlara, Filistin'e ve Kudüs'e ihanet ettiği için öldürdüğünü, ihanetleri sebebiyle Enver Sedat'ın katlinin vacip olduğunu belirtti.

islambuli.jpg

İslambuli ve hapis arkadaşları

islambuli2.jpg

islambuli3.jpg

İslambuli, tutulduğu hücrede Kuran okurken

İdama mahkum edilen Halid el-İslambuli 15 Nisan 1982'de kurşuna dizilerek idam edildi.

İslambuli mahkeme salonunda

Halid el İslambuli'nin kardeşinden Hüsnü Mübarek'e suikast girişimi (1995)

Halid el-İslambuli'nin kardeşi ve yine bir Mısır Cihad Cemaati üyesi olan Muhammed Şevki el-İslambuli, 22 Haziran 1995'te Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Mısır'ın Sedat'ın yerini alan cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e suikast girişiminde bulundu.

Mübarek bu suikasttan yara almadan kurtuldu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum