Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu kimlerden oluşuyor?

Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu kimlerden oluşuyor?

Libya'nın büyük bir kısmını kontrol altında bulunduran Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu adlı oluşumu, birçok farklı gücün birleşiminden oluşuyor.

Libya'nın büyük bir kısmını kontrol altında bulunduran Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu adlı oluşumu, birçok farklı gücün birleşiminden oluşuyor.

Her ne kadar Hafter'in oluşumu "Libya Ulusal Ordusu" gibi, bir devletin resmi ordusunu çağrıştıracak biçimde adlandırılmış olsa da, saha araştırmaları oluşumun kapsamlı bir milis ordusu görünümünde olduğunu ortaya koyuyor.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne bağlı olan yapılanma, uluslararası arenada da bir ordu olarak kabul edilmiyor. Uluslararası toplum halen Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni Libya'nın meşru hükümeti olarak tanıyor.

Libya'nın doğusunda ağırlığını günden güne artıran Hafter, zamanla adından daha fazla söz ettirmeye başladı. Özellikle Libya'nın doğu ve güney bölgelerinde El Kaide ve IŞİD bağlantılı olduğunu öne sürdüğü gruplara karşı savaş ilan eden Hafter, bu grupları bölgeden atarak Libya'nın bir numaralı askeri ismi pozisyonuna tırmandı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki birçok benzer askeri yapılanma gibi Hafter'in güçleri de uluslararası meşruiyetini "teröre karşı savaş" söylemi üzerinden kazandı.

Hafter öncülüğünde Libya'nın doğusunun askeri bir cuntaya evrilmesi 2016 yılının sonlarında başlarken, bu cunta kendisini bölgede "radikal" olarak ifade edilen gruplara karşı savaşarak meşru hale getirdi.

Askeri yapısını korumuş olan eski "Ulusal Ordu" birimlerine bölgede faaliyet gösteren milis grupları da katan Hafter, bölgesel ve küresel güçlerin de desteğiyle etki alanını genişletmeye devam etti. Libya doğusunda gücünü tesis ettikten sonra ilk olarak güneye yönelen "Libya Ulusal Ordusu", Hafter'in "Trablus'u özgürleştirme" söyleminin ardından tüm Libya'yı ele geçirme eğilimine ulaştı.

Yaklaşık 25 bin personeli olduğu ifade edilen grubun askeri şeması:

hafterordusu.jpg

(Yüksek çözünürlük için şemaya tıklayın)

Düzenli Libya ordusuna bağlı birimler

Hafter güçlerinin yaklaşık 8 bin kişilik kısmını düzenli kuvvetlerin oluşturduğu belirtiliyor. Bunlar arasında yaklaşık 50 hava aracından oluşan bir hava kuvveti var.

Kara Kuvvetleri içerisinde mekanize piyade tugayları, tank tugayı ve topçu tugayları bulunuyor. Piyadelerden oluşan tugaylara ek olarak, Hafter'e bağlı iki ayrı özel kuvvet birimi de mevcut.

Öte yandan Hafter'e bağlı güçler geçtiğimiz 20 yıl boyunca hiç kullanılmamış olan Mig-23 tipi savaş uçaklarının da uçuşa hazır hale getirilip Trablus saldırısında kullanılacağını öne sürüyor.

Milis güçler

Hafter'in Libya'daki ağırlıklı gücünü ise milis kuvvetler teşkil ediyor. Bünyesinde yaklaşık 18 bin milis güç barındıran "Libya Ulusal Ordusu", bu milis güçlerle beraber Libya sahasında en etkili askeri güç pozisyonuna ulaşmış durumda.

Hafter güçleri içindeki milislerin skalası ile oldukça geniş. Suudi Arabistan destekli Selefi Medhali milisler, Kaddafi yanlısı milisler, Sudanlı ve Çadlı isyancılar, Arap ve Tuareg kabileler Hafter'e bağlı milis gruplardan.

"Ulusal Ordu" olarak anılan Hafter yapılanmasının tüm Libya'yı ele geçirdiği takdirde milis grup ağırlıklı yapısını neyin beklediği ise merak konusu.

Milis grupların tam anlamıyla kontrolü ise oldukça zor bir konu. Hafter'e bağlı milis grupların Libya doğusunda birçok insan hakları ihlaline imza attığı biliniyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında Hafter'in Libya'nın geleceğinde nasıl bir yeri olacağı sorusu akıllarda yerini korumaya devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.