Hamaney yönetimi İran asıllı İsveçli akademisyeni idam edecek

Hamaney yönetimi İran asıllı İsveçli akademisyeni idam edecek

Tahran, ajanlıktan yargılanan İran asıllı İsveçli afet tıbbı araştırmacısı Ahmed Rıza Celali'nin idam edileceğini duyurdu.

Tahran, ajanlıktan yargılanan İran asıllı İsveçli afet tıbbı araştırmacısı Ahmed Rıza Celali'nin idam edileceğini duyurdu. 

İran yargı sözcüsü Zebihullah Hüdaiyan, akademisyen Celali'nin İsveç'te yargılanan bir İran vatandaşıyla takas olasılığı olmadığını belirterek, “Celali çeşitli suçlamalardan ölüm cezasına çarptırıldı ve karar kesin. Ceza infaz edilecek” dedi.

İran'ın yarı resmi ISNA haber ajansı, 2016'da tutuklanan ve 2020'de İsrail adına casusluk suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırılan Celali'nin 21 Mayıs'a kadar idam edileceğini bildirdi.

İsveç, eski İranlı yetkili Hamid Nuri'yi 1980'lerde bir İran hapishanesinde siyasi mahkumlara toplu infaz ve işkence yaptığını iddia ederek savaş suçları ithamıyla tutuklayıp yargıladı. Tahran ve Stockholm arasındaki ilişkiler bu olaydan sonra gerildi. 

Geçtiğimiz hafta davası sona eren Nuri'nin İsveç'te ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Nuri'nin davasının "siyasi güdümlü" olduğunu savunan Hüdaiyan, "Bu iki konu birbiriyle bağlantılı değil. Nuri masum ve Celali, Nuri'nin davasından iki yıl önce tutuklandı. Dolayısıyla bu iki kişinin takası mümkün değil” diye konuştu. 

İki ülke arasında tansiyonun arttığı dönemde geçtiğimiz cuma günü İran'da İsveçli bir kişi gözaltına alındı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta İran'a 'gereksiz seyahatlerden' kaçınılması tavsiyesinde bulunmuştu.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.