Hamas Gazze'de 40 günlük ateşkes ve rehine takası teklifini değerlendiriyor

Hamas Gazze'de 40 günlük ateşkes ve rehine takası teklifini değerlendiriyor

Gazze'de olası bir ateşkesin Ramazan ayı başlamadan önce yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Görüşmeleri takip eden üst düzey bir kaynak Salı günü Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın Paris'teki Gazze ateşkes görüşmelerinde tüm askeri operasyonlara 40 gün ara verilmesini ve İsrailli rehinelere karşılık Filistinli tutukluların 10'a 1 oranında takas edilmesini içeren bir taslak teklif aldığını söyledi.

Kaynağa göre önerilen ateşkes kapsamında Gazze'deki hastaneler ve fırınlar onarımdan geçirilecek, her gün 500 yardım kamyonu Gazze Şeridi'ne girecek ve yerinden edilenlerin barınması için binlerce çadır ve karavan gönderilecek.

Reuters'a konuşan kaynak, taslağa göre Hamas'ın aralarında kadınlar, 19 yaş altı çocuklar, 50 yaş üstü yaşlılar ve hastaların da bulunduğu 40 İsrailli rehineyi serbest bırakacağını, İsrail'in ise yaklaşık 400 Filistinli mahkumu serbest bırakacağını ve onları yeniden tutuklamayacağını söyledi.

Gazze'deki ateşkes görüşmeleri, yıkıma uğramış Filistin bölgesindeki çatışmaları durdurmak, İsrailli ve yabancı rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için haftalardır yapılan en ciddi girişim olarak görülüyor.

Arabulucular, bir milyondan fazla yerinden edilmiş insanın Gazze'nin güney ucunda barındığı Refah kentine yönelik bir İsrail saldırısını önleme umuduyla Gazze'de ateşkes sağlama çabalarını hızlandırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in 10 Mart 2024 akşamı başlayıp 9 Nisan 2024 akşamı sona ermesi beklenen Ramazan ayı boyunca Gazze Şeridi'nde askeri faaliyetlerde bulunmamayı kabul ettiğini söyledi.

Pazartesi günü kaydedilen ve Salı günü NBC'nin "Late Night with Seth Meyers" programında yayınlanan açıklamalarında Biden, İsrail'in "Hamas'ı yok etmek" için Gazze'deki saldırılarını yoğunlaştırmadan önce Filistinlilerin Gazze'nin güneyindeki Refah'tan tahliyesini mümkün kılmayı taahhüt ettiğini söyledi.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından Gazze'ye kara saldırısı başlatan İsrail, Gazze Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre yaklaşık 30.000 kişinin ölümüne neden oldu.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.