Hamas ile İsrail arasında ateşkes görüşmeleri sürüyor
Hamas ile İsrail arasında Katar'ın başkenti Doha'daki ateşkes görüşmelerinin devam ettiği bildirildi.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir yetkilinin AFP'ye verdiği bilgiye göre, Hamas ve İsrail arasında Gazze'de ateşkes sağlamayı amaçlayan dolaylı müzakereler Perşembe günü de devam etti.
Beşinci gününe giren müzakereler, 60 günlük bir ateşkes öngören ABD planı kapsamında Pazar günü başkent Doha'da başlamıştı.
Görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Hamas ve İsrail Katar'da kalmaya devam ediyor." dedi. Yetkili, ara bulucuların "kalan boşlukları kapatmak ve bir anlaşmaya doğru ivmeyi korumak amacıyla fikir alışverişinde bulunmak için iki taraf arasında mekik dokuduklarını" sözlerine ekledi.
Katar'daki görüşmeler İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle aynı zamana denk geldi. Yetkili ayrıca Salı günü Washington'da İsrail, ABD ve Katar temsilcileri arasında bir toplantı yapıldığını doğruladı.
Yetkili, ABD başkentindeki görüşmelerin "müzakereleri ilerletmeyi ve Doha'da devam eden görüşmeleri desteklemeyi amaçladığını" ifade etti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 7 Ekim 2023'ten bu yana devam ediyor.
Saldırıların başlamasından bu yana, bölgede ateşkes ve rehine takası için diplomatik görüşmeler de devam etti.
Görüşmeler kapsamında Kasım 2023'te ve Ocak-Mart 2025'te iki kez ateşkese varıldı. Ancak anlaşmalar kalıcı olmadı ve İsrail saldırılarına devam etti.
Kaynak: Mepa News