Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasına dünyadan tepkiler neler?

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasına dünyadan tepkiler neler?

Katar'dan yapılan açıklamaya göre anlaşma Çarşamba günü duyuruldu ve başlangıç zamanının önümüzdeki 24 saat içinde teyit edilmesi bekleniyor.

Hamas ve İsrail, İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli kadın ve çocuğa karşılık Gazze'de esir tutulan 50 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını öngören Katar'ın arabuluculuğunda dört günlük bir ateşkes üzerinde anlaştı.

Katar'dan yapılan açıklamaya göre anlaşma Çarşamba günü duyuruldu ve başlangıç zamanının önümüzdeki 24 saat içinde teyit edilmesi bekleniyor.

Anlaşma ayrıca, 5.600'ü çocuk olmak üzere 14.100'den fazla kişinin ölümüne ve yaklaşık 1.7 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden olan haftalardır süren amansız İsrail saldırılarının ardından Gazze halkı için acil ihtiyaç duyulan insani yardımı da kapsıyor.

İşte duyuruya yönelik bazı tepkiler:

Avrupa Birliği

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, İsrail ile Hamas arasında 50 rehinenin serbest bırakılması ve Gazze'deki çatışmalara ara verilmesi konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Von der Leyen yaptığı açıklamada "Avrupa Komisyonu bu duraklamanın Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için kullanılması amacıyla elinden geleni yapacaktır" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü

İsrail ve Filistin Direktörü Ömer Şakir

"Son haftalarda yaşanan kitlesel zulümlerin ardından bugün varılan anlaşma memnuniyet vericidir."

"Hayat kurtarıcı yardımların alıkonulması ve engellenmesi asla haklı gösterilemeyecek bir savaş suçudur. İnsanlar pazarlık konusu değildir. Ateşkes olsun ya da olmasın, hukuk dışı saldırılar bir an önce sona ermelidir."

Filistin

Hüseyin El Şeyh, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Sekreteri

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin El-Şeyh yaptığı açıklamada, "Başkan Mahmud Abbas ve yönetim, insani ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılıyor, Mısır ve Katar'ın gösterdiği çabayı takdir ediyor" dedi.

FKÖ, "İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırganlığının kapsamlı bir şekilde durdurulması" çağrısında bulundu.

Açıklamada ayrıca "insani yardıma ve işgalin sona ermesine ve Filistin halkının özgürlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine ulaşmasına olanak sağlayacak uluslararası meşruiyete dayalı siyasi bir çözümün uygulanmasına" duyulan ihtiyaç yinelendi.

Katar

Başbakan Muhammed bin Abdurrahman El Sani

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin bu anlaşmanın "savaşa ve akan kana son verecek ve kapsamlı ve adil bir barış süreci için ciddi görüşmelere öncülük edecek" "kapsamlı ve sürdürülebilir bir anlaşma sağlamasını" umduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek Katar ve Mısır'a anlaşmanın sağlanması için gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür etti.

"Jill ve ben haftalardır rehin tutulan herkesi ve sevdiklerini kalbimizin bir köşesinde tutuyoruz ve haftalardır esarete ve tarifsiz bir çileye katlanan bu cesur ruhlardan bazılarının bu anlaşma tam olarak uygulandığında aileleriyle yeniden bir araya gelecek olmasından olağanüstü memnuniyet duyuyorum" dedi.

Anlaşmanın "bütünüyle uygulanması" gerektiğini ifade eden Biden, "bu anlaşmanın tüm yönleriyle tam olarak uygulanmasının çok önemli olduğunu" kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Başkan Biden'ın açıklamasına kendi paylaşımıyla yanıt vererek ABD'nin anlaşmadaki rolünü takdir etti.

Blinken şu ifadeleri kullandı:

"Bugün elde edilen sonuç, ABD hükümetinin yorulmak bilmeyen diplomasisinin ve durmak bilmeyen çabalarının bir sonucudur."

"Bu anlaşma önemli bir ilerlemeye işaret etse de, Hamas Gazze'de rehineleri tutmaya devam ettiği sürece dinlenmeyeceğiz."

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum