Hamas Kahire'den ayrıldığını ancak ateşkes görüşmelerinin devam edeceğini açıkladı

Hamas Kahire'den ayrıldığını ancak ateşkes görüşmelerinin devam edeceğini açıkladı

Bir Hamas yetkilisi ise ateşkes konusunda ilerleme sağlanamamasından İsrail'i sorumlu tuttu.

Filistinli grup tarafından yapılan açıklamada, Hamas heyetinin Perşembe günü Kahire'den ayrıldığı ancak İsrail ile bir anlaşmaya varılana kadar Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin devam edeceği belirtildi.

Bir Hamas yetkilisi ise ateşkes konusunda ilerleme sağlanamamasından İsrail'i sorumlu tuttu.

Hamas'tan yapılan açıklamada "Hamas heyeti bu sabah hareketin liderliğiyle istişarelerde bulunmak üzere Kahire’den ayrıldı. Saldırının durdurulması, yerinden edilenlerin geri dönmesi ve halkımıza yardım ulaştırılması için görüşmeler ve çabalar devam ediyor" denildi.

Ancak üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, İsrail'in Kahire'nin ev sahipliğinde dört gün süren görüşmelerde Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda bir ateşkes anlaşması imzalanmasına yönelik çabaları "baltaladığını" söyledi.

Reuters'a konuşan Ebu Zuhri, İsrail'in Hamas'ın bölgedeki saldırılarına son vermesi, güçlerini geri çekmesi, yardımların girişine izin vermesi ve yerlerinden edilen insanların geri dönmesi yönündeki taleplerini reddettiğini söyledi.

İsrail’den konuyla ilgili olarak henüz bir açıklama gelmedi.

Hamas, Katar ve Mısır’dan müzakereciler bu hafta, önümüzdeki hafta başında başlayacak olan Müslümanların kutsal ayı Ramazan'a kadar 40 günlük bir ateşkes sağlamaya çalışıyorlar.

Hamas Kahire görüşmelerine devam etme sözü verdi ancak Filistinli grubun yetkilileri rehineler serbest bırakılmadan önce ateşkesin sağlanması, İsrail güçlerinin Gazze'yi terk etmesi ve tüm Gazzelilerin kaçtıkları evlerine geri dönebilmeleri gerektiğini söyledi.

Daha önce bir kaynak İsrail'in Kahire görüşmelerinden çekildiğini çünkü Hamas'ın hala hayatta olan rehinelerin listesini vermeyi reddettiğini söylemişti. Hamas, rehineler savaş bölgesine dağılmış olduğu için ateşkes olmadan bunun mümkün olmadığını söylüyor.

Daha önce müzakerelerin çıkmaza girdiği yönünde yapılan yorumlara rağmen ABD Çarşamba günü yaptığı açıklamada ateşkes anlaşmasının hala mümkün olduğunu belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Washington'da yaptığı açıklamada "Engellerin aşılamaz olmadığına ve bir anlaşmaya varılabileceğine inanmaya devam ediyoruz. Bu yüzden bir anlaşma için bastırmaya devam edeceğiz" dedi.

Gazze'deki sağlık yetkilileri İsrail'in saldırılarında öldüğü teyit edilen kişi sayısının 30.800'ü geçtiğini açıkladı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum