Hamas lideri Heniye Gazze'de ateşkes görüşmelerine halen açık olduklarını söyledi

Hamas lideri Heniye Gazze'de ateşkes görüşmelerine halen açık olduklarını söyledi

Arabulucular Ramazan başlamadan önce altıncı ayına giren Gazze savaşında yeni bir ateşkes için çaba sarf ediyorlardı.

Hamas lideri İsmail Heniye Pazar günü yaptığı açıklamada, şimdiye kadar yapılan müzakerelerin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında bir Ramazan ateşkesi sağlayamamasının ardından Filistinli grubun İsrail ile görüşmelere hala açık olduğunu kaydetti.

"Açıkça söylüyorum ki bir anlaşmaya varılamamasının sorumluluğunu taşıyan kişi işgaldir (İsrail)... Bununla birlikte, müzakerelere devam etmeye açık olduğumuzu da ifade ediyorum" diyen Heniye, birçok İslam ülkesinin Müslümanların kutsal Ramazan ayının Pazartesi günü başlayacağını duyurduğu sırada televizyonda bir konuşma yaptı.

Arabulucular Ramazan başlamadan önce altıncı ayına giren savaşta yeni bir ateşkes için çaba sarf ediyorlardı.

Ancak Katar'da bulunan Heniye Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in Hamas'ın elindeki rehinelerin İsrail'deki Filistinli mahkumlarla takas edilmesini öngören anlaşma şartlarını kabul etmek istemediğini söyledi.

Hamas'ın kalıcı bir ateşkes, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi, yerlerinden edilmiş Gazzelilerin evlerine dönmesi ve kıtlığın baş gösterdiği kuşatma altındaki bölgede insani yardıma erişimin artırılmasını istediğini yineledi.

İsrail ise askerlerinin Gazze’den tamamen çekilmesini reddetti ve Başbakan Binyamin Netanyahu herhangi bir ateşkes anlaşmasından sonra da Gazze’deki saldırıların devam edeceği sözünü verdi.

Cumartesi günü İsrail tarafından yapılan bir açıklamada Hamas, "anlaşmaya yanaşmayan ve Ramazan ayında bölgeyi alevlendirmeye çalışan biri gibi tutumunu sürdürmekle" suçlanmıştı.

Heniye "bu konuşmadan saatler önce" arabulucularla temas halinde olduğunu ancak bir sonuç alamadığını söyledi.

İsmail Heniye, "Arabulucu kardeşlerden işgal güçlerinin geri çekilmesi, saldırıların durdurulması ve yerlerinden edilenlerin geri dönmesi konusunda net bir tutum alırsak, o zaman bir anlaşma yapmaya hazırız" dedi.

Heniye “arabulucu kardeşler” ifadesiyle Katar ve Mısır’ı kastediyor.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik hedef gözetmeyen saldırılarında yarısından fazlası kadın ve çocuklardan oluşan en az 31.000 kişi hayatını kaybetti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre binlerce kişinin ise İsrail bombardımanlarında yerle bir olan binaların enkazı altında olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.