Hamas'ın iki numaralı ismi Salih Aruri'nin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili neler biliniyor?

Hamas'ın iki numaralı ismi Salih Aruri'nin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili neler biliniyor?

Salih el Aruri'nin hedef alındığı saldırı Beyrut'un Dahiye bölgesinde, Hizbullah’ın merkezi olarak sayılabilecek bir bölgede düzenlendi.

Hamas'ın siyasi büro başkan yardımcısı ve grubun işgal altındaki Batı Şeria'daki askeri kanadının komutanı Saleh el Aruri'nin Salı günü Beyrut'un bir mahallesinde insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiği Hamas tarafından doğrulandı.

İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ancak Axios'a konuşan bir İsrailli ve iki ABD'li yetkili saldırının arkasında İsrail'in olduğunu belirtti. Saldırı Hamas için ciddi bir darbe niteliğinde ve Lübnanlı Hizbullah grubunu İsrail'e karşı saldırılarını arttırmaya itebilir.

İsrail Başbakanlık Ofisi saldırıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah birkaç hafta önce İsrail'i Beyrut'taki Hamas liderlerini öldürmeye çalışmaması konusunda açıkça uyarmış, bunun gerçekleşmesi halinde "güçlü bir karşılık verileceği" tehdidinde bulunmuştu.

Hamas'ın Telegram kanalından yapılan açıklamaya göre Beyrut'taki bir Hamas ofisine düzenlenen saldırıda El Aruri, iki Kassam Tugayları komutanı ve grubun diğer dört üyesi hayatını kaybetti.

Saldırı Beyrut'un Dahiye bölgesinde, Hizbullah’ın merkezi olarak sayılabilecek bir bölgede düzenlendi.

Hamas, El Aruri'nin 7 Ekim'de İsrail'e karşı düzenlenen saldırıların "mimarlarından biri" olduğunu açıkladı. El Aruri, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana öldürülen en üst düzey Hamas lideri oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu birkaç hafta önce İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'a dünyanın dört bir yanındaki Hamas liderlerinin "peşine düşme talimatı" verdiğini söylemişti.

Axios'a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili İsrail'in Hizbullah'ın İsrail'deki hedeflere uzun menzilli füzeler fırlatmasını da içerebilecek ciddi bir misillemeye hazırlandığını söyledi.

Ne dediler?

Hamas lideri İsmail Heniye Salı günkü saldırıyı "işgalin halkımıza karşı yürüttüğü vahşeti bir kez daha ortaya koyan bariz bir suç" olarak nitelendirdi.

Heniye televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Tüm bu suikast ve saldırılar bizi her zamankinden daha güçlü ve kararlı kılacaktır. Bu direnişin ve hareketimizin tarihidir. Her zaman daha güçlü ve daha kararlı oluruz.” dedi.

Haniye ayrıca saldırının “Lübnan'ın egemenliğinin ihlali" olduğunu söyledi. "Her türlü yansımadan işgal sorumludur" dedi.

Axios'a konuşan iki ABD'li yetkili Salı günkü saldırının arkasında İsrail'in olduğunu ancak Biden yönetimini saldırıdan önce bilgilendirmediğini vurguladı.

Üst düzey bir İsrailli yetkili İsrail'in ABD'ye önceden haber vermediğini doğruladı ancak Biden yönetiminin "operasyon gerçekleşirken" bilgilendirildiğini söyledi.

Lübnan geçici Başbakanı Necip Mikati saldırıyı kınadı ve bunun Lübnan'ı Gazze'deki savaşa çekmeyi amaçlayan bir "İsrail suçu" olarak nitelendirdi.

Mikati uluslararası toplumu İsrail'e saldırılarını durdurması için baskı yapmaya çağırdı.

ABD yaptırımları kapsamında da bulunan El Aruri, İsrail istihbarat servisleri tarafından en çok aranan kişilerden biriydi.

İsrailli yetkililer son bir yıl içinde Batı Şeria'da İsrailli sivillere yönelik artan saldırılardan onun sorumlu olduğunu söylüyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum