Hamas'ın incelediği ateşkes önerisinin detayları neler?

Hamas'ın incelediği ateşkes önerisinin detayları neler?

Hamas'a sunulan ateşkes önerisi Filistin-İsrail savaşında "en ciddi barış girişimi" olarak görülüyor.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için yeni bir teklif aldığını ve bunu incelediğini açıklamasının ardından İsrail güçleri Çarşamba günü Gazze'nin kuzey ve güneyindeki bölgeleri bombaladı.

İsrail'le yapılan görüşmelerin ardından arabulucular tarafından sunulan öneri, Filistin-İsrail savaşında "en ciddi barış girişimi" olarak görülüyor.

Hamas'tan üst düzey bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada üç aşamalı bir ateşkes öngörüldüğünü, hareketin önce 7 Ekim'de ele geçirdiği rehineler arasında kalan sivilleri, ardından askerleri ve son olarak da öldürülen rehinelerin cesetlerini teslim edeceğini söyledi.

Ancak bu adımlar Gazze’deki İsrail saldırılarının sona ermesi ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi gibi birçok adıma bağlı.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Hamas yetkilisi, aşamaların ne kadar süreceğini ya da son aşamayı neyin takip edeceğini belirtmedi.

Ancak savaşın şimdiye kadarki tek kısa süreli ateşkesi olan Kasım sonundaki ateşkesin çöküşünden bu yana ilk kez her iki tarafça da değerlendirilen yeni bir önerinin ayrıntıları kamuoyuna açıklandı.

İsrail güçlerinin neredeyse dört aydır devam eden bombardımanıyla yerle bir olan Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, herhangi bir ateşkes anlaşmasının savaşı sona erdirmesi ve İsrail güçleri ilerlerken terk ettikleri evlerine geri dönmelerine izin vermesi gerektiğini söylüyor.

"Savaşı sona erdirmeyen ve bizi Gazze Şehri'ndeki ve kuzeydeki evlerimize geri döndürmeyen herhangi bir ateşkes hiçbir işe yaramaz" diyen altı çocuk babası Ahmed, yerleşim bölgesinin kuzeyindeki Gazze Şehri'ndeki evinden güneydeki Refah şehrine kaçmak zorunda kalan Filistinlilerden yalnızca biri.

Ahmed, "Çok yorulduk. Olası bir anlaşma haberini öğrenince mutlu olduk. Umarız bizi evlerimize döndürmeyecek ve savaşı sona erdirmeyecek bir anlaşma imzalayarak bizi hayal kırıklığına uğratmazlar” dedi.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, Hamas savaşçılarının 7 Ekim'de İsrail kentlerine saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve 253 kişiyi rehin almasının ardından başlayan İsrail saldırılarında 26.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Görgü tanıkları, İsrail'in bombardımanının Çarşamba günü güneydeki Han Yunus kentinin bazı bölgelerinde ve kuzeydeki Gazze Şehri'nin mahallelerini hedef almaya devam ettiğini söyledi. Bölge sakinleri, İsrail uçaklarının Gazze'nin merkezindeki El Nuseyrat mülteci kampındaki bölgeleri de bombaladığını söyledi.

Han Yunus sakinleri El Nimsavi yerleşim bölgesi çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi. Kent sakinleri, şehrin merkezinde İsrail güçlerinin bir yerleşim bölgesinde bir grup evi havaya uçurduğunu söyledi.

Tanklar Gazze'nin güneyinde halen faaliyette olan en büyük hastane olan Nasır Hastanesi çevresini bombalamaya devam ederken bölgede çok sayıda Filistinlinin İsrail tarafından katledildiği aktarılıyor.

İsrail ordusu Gazze’de son 24 saatte 3 askerin öldüğünü açıkladı.

Böylece İsrail’in açıkladığı rakamlara göre Gazze’ye yönelik kara işgalinin başlamasından bu yana öldürülen İsrail askeri sayısı 224'e yükseldi. Ancak Filistinli kaynaklar bu rakamın çok daha yüksek olduğunu ifade ediyor.

Netanyahu “tam zafer” peşinde

Ateşkes önerisi Paris'te İsrail, ABD ve Mısır istihbarat şefleri ile Katar başbakanının katıldığı görüşmelerin ardından geldi.

Müzakerelerin ciddiyetinin bir göstergesi olarak Hamas lideri İsmail Heniye bu konuyu görüşmek üzere Kahire'ye gideceğini söyledi ki bu bir aydan uzun süredir Kahire'ye yaptığı ilk ziyaretti.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "tam bir zafere" kadar askerlerini Gazze'den çekmeyeceğine dair yeminini yineleyerek, savaşan tarafların kamuoyu önündeki duruşları arasında çatışmaların geçici olarak bile durdurulması için ne gerektiği konusundaki büyük uçurumu hatırlattı.

Netanyahu liderliğindeki savaş kabinesi, 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas’ı "ortadan kaldırana kadar" savaşı durdurmayacağını söylüyor.

Hamas ise kalan esirleri ancak savaşı kalıcı olarak sona erdirecek daha geniş kapsamlı bir anlaşmanın parçası olarak serbest bırakacağını söylüyor.

Netanyahu, müttefiki Washington'dan savaşı sona erdirecek bir yol çizmesi için baskı görürken, içeride de rehinelerin yakınları onları eve getirmenin tek yolunun müzakereler olduğu konusunda baskı kuruyor.

Ancak iktidardaki koalisyonda yer alan aşırı sağcı partiler, Hamas'a zarar vermeyecek bir rehine serbest bırakma anlaşmasını onaylamaktansa istifa edeceklerini söylüyorlar.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.