Hamas'ın Yemen'de Husilere ziyareti tepki çekti

Hamas'ın Yemen'de Husilere ziyareti tepki çekti

Hamas temsilcisinin Yemen'de Husi lideri ziyareti ve Husileri övmesi Yemen'de ve ülke dışında büyük tepki çekti.

Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) Yemen temsilcisi Muaz Ebu Şemale'nin İran destekli Husileri ziyareti ve tebrik etmesi tepki çekmeye devam ediyor.

Ebu Şemale geçtiğimiz günlerde Yemen'in 2015'ten beri Husi güçlerinin elinde olan başkenti Sana'da grubun liderlerden Muhammed Ali el Husi ile görüşmüş, Husilere övgüde bulunmuş ve Hamas-Husi ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirtmişti.

Ebu Şemale Husilere plaket de takdim etmişti.

Hamas temsilcisinin Husileri öven konuşması, onları 'Yemen'in meşru yöneticisi saymak ve Yemen İç Savaşı'nda desteklemek' anlamına gelmekle eleştirildi.

Ebu Şemale, ziyaretinin Husilerin Filistin'e nakdi yardımına karşılık olduğu açıklamasında bulundu.

Husiler, Ebu Şemale aracılığıyla Hamas'a 240 bin dolarlık sembolik bir yardımda bulunmuştu. Bu yardımın, İran'ın Husileri İslam dünyasında meşrulaştırma çabasının bir parçası olduğu belirtiliyor.

Yemenli Sünniler ise Hamas temsilcisinin Husilerle olan ilişkisine oldukça tepkili.

2015'te başkent Sana'yı ele geçiren ve halen elinde tutan Husileri, Kudüs'ü işgal altında tutan İsrail'e benzeten Yemenli Sünniler, "Biz Kudüs'te Siyonistlere plaket takdim edip onları meşrulaştıracak şekilde konuşsak siz ne hissedersiniz?" benzeri ifadelerle tepkilerini dile getirdi.

Ziyarete ve Ebu Şemale'nin Husiler lehine sözlerine Yemen dışından da pek çok sert tepki geldi.

Hamas-İran ilişkilerine tepkiler

Hamas bir süredir İran ve bu ülkeye bağlı güçlerle ilişkilerinden ötürü tepki çekiyor.

Bu tepkilerin 2011'de başlayan Suriye iç savaşıyla daha da arttığı gözlemleniyor.

2011'de Hamas, Şam'dan ayrılmış ve İran ile ilişkilerini en düşük seviyeye indirmişti.

Bunun üzerine İran, desteklediği medya kaynakları üzerinden Hamas aleyhine yayınlar servis ettirmiş, Hamas'ı "hainlikle" suçlamıştı.

ekran-resmi-2021-06-13-12-55-08.png

İran bağlantılı ABNA sitesinden 2014 tarihli bir haber. Haberde Hamas'tan "hain" olarak söz ediliyor

İlerleyen dönemde Hamas-İran ilişkileri yeniden yakınlaşmıştı. Ocak 2020'de Kasım Süleymani'nin öldürülmesi üzerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, İran'daki cenaze törenine katılmış, Süleymani'den "Kudüs Şehidi" olarak söz etmişti.

Son olarak Hamas'ın yurtdışı başkanı Halid Meşal bu konuda gelen sorular üzerine İran'ın Filistin davasını kullandığını öne sürerek diğer ülkelere yardım çağrısında bulunmuş ve yardımsız kalmalarının kendilerini İran'la yakınlaşmaya götürdüğünü kaydetmişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.