Harita | Azerbaycan'ın ilerlediği Karabağ'da son durum

Harita | Azerbaycan'ın ilerlediği Karabağ'da son durum

28 Eylül itibarıyla Karabağ'da son durum ve Azerbaycan'ın geri aldığı topraklar.

Karabağ ve çevresinde çatışmalar ve etnik problemler Sovyetler Birliği'nin dağılmaya yüz tuttuğu 1980'lerin sonlarında başladı.

1988'deki çatışmaların ardından bölgedeki kriz daha kapsamlı bir savaşa dönüşmeye yüz tuttu.

Ermenistan, Azerbaycan'a ait olan Karabağ'ı ve çevresini 1992-1994 yılları arasında gerçekleştirdiği saldırılarla beraber işgal etti ve bölgedeki Azerbaycan Türklerine karşı katliama girişti. Birinci Karabağ Savaşı sonrası bölge Ermenistan tarafından işgal edildi.

1994 yılında tamamlanan işgal hamlesinin ardından hem Karabağ hem de çevre bölgeleri Ermenistan'ın kontrolü altına girdi. Bölgede ilerleyen yıllarda çatışmalar devam etse de Azerbaycan işgal altındaki toprakları geri alamadı.

2020 yılının Eylül-Kasım ayları arasında patlak veren İkinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan, Karabağ çevresinde Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu birçok toprağını geri aldı. Savaş ateşkes anlaşmasıyla sona erdi, bölgeye Rus barış güçleri konuşlandırıldı ancak gerilimler sona ermedi.

Karabağ operasyonu

Yer yer süren çatışmaların ardından 2023 yılının Eylül ayında Azerbaycan bölgede yeni bir harekat başlatarak Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu son topraklarını da geri almayı hedefledi. Kısa süre devam eden çatışmaların ardından bölgedeki Ermeniler teslim olmayı kabul etti. Azerbaycan ordusu işgal altındaki toprakların önemli bir kısmını geri aldı. Geri kalan bölgelerin de Azerbaycan'a teslimi üzerinde anlaşmaya varıldı.

29 Eylül 2023 itibarıyla Azerbaycan Karabağ'da Ermenistan işgali altındaki birçok kenti kontrolüne almış durumda.

Bölgenin başkenti Hankendi'ye ulaşan Azerbaycan güçlerinin şehir içerisinde asayiş faaliyetleri yürüttüğü ve Azerbaycan polisinin şehirde konuşlandığı belirtiliyor.

Bölgede son durum ve yaklaşık kontrol alanları:

karabag-29.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum