Harita | Batı Afrika'da dini yapı

Harita | Batı Afrika'da dini yapı

Batı Afrika'da dini yapı, İslamiyet'in bölgede yayıldığı dönemlerin ardından gelen Batılı sömürgeci çağın izlerini taşıyor.

Afrika Kıtası'nda çatışmaların, siyasi ve sosyal krizlerin önemli merkezlerinden biri de Batı Afrika bölgesi.

Tarihi açıdan Afrika'nın en önemli bölgelerinden olan Batı Afrika'da en yaygın olan inanç İslamiyet. Bu açıdan bölgedeki Moritanya, Mali, Nijer, Burkina Faso, Gine, Sierra Leone, Senegal, Gambiya gibi ülkelerin tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor. Müslümanlar arasında birçok Sufi tarikat da geçmişten bu yana yaygın. Müslüman halkların tamamına yakını Sünnilerden müteşekkil. Yalnızca Nijerya'nın kuzey kesimlerinde, İran'ın 1980'lerdne bu yana sürdürdüğü faaliyetlerin etkisiyle az da olsa bir Şii nüfus bulunuyor.

Bölgede en yaygın olan inançlar arasında yerel dinler de yer alıyor. Kabile dinleri ve benzeri putperest inanışlar, diğer inanç mensuplarını da etkilemiş durumda. Öyle ki bazı bölgelerde İslam, Hıristiyanlık ve yerel dinler bir bütün halinde yaşanıyor. Din değiştiren yerel din mensupları, yeni dinlerine eski adetlerini taşıyor.

Hıristiyanlık Batı Afrika'da iki temel mezhep üzerinden temsil ediliyor. Protestanlık ve Katoliklik. Hıristiyan inancının genel yayılım alanı, Batılı güçlerce sömürgeleştirilen sahil şeritlerinde, özellikle Gine Körfezi kıyılarında toplanıyor. İç bölgelere gidildikçe Hıristiyanlığın varlık gösterebildiği bölgeler yalnızca bazı şehir merkezleri.

Katolikler, bölgede geçmişte Fransa'nın sömürgesi olan topraklarda varlık gösteriyorlar. İngilizlerin sömürgeleştirdiği Nijerya gibi ülkelerde ise Hıristiyanlığın Protestanlık mezhebi yayılım alanı buluyor. Her ne kadar Katolik olmayanlar Protestanlık parantezinde ele alınsa da, aslında bölgede Katolik olmayan Hıristiyanların çeşitli mezhepleri mevcut. Protestan parantezi içerisinde Anglikanizm, Baptizm, Evanjelikalizm, Presbiteryenizm, Lutherizm, Metodizm gibi birçok mezhep yer alıyor.

Batı Afrika'da dini yapı haritası:

bati-afrika-din-001.jpg

Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum