Harita | Rusya'nın Mariupol kuşatmasında son durum

Harita | Rusya'nın Mariupol kuşatmasında son durum

11 Mayıs itibarıyla, Rusya'nın kuşattığı Ukrayna şehri Mariupol'de son durum ve kontrol alanları.

Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgalinde en temel hedeflerinden biri de Mariupol şehrinin ele geçirilmesiydi.

Donetsk oblastında bulunan şehir 2014 yılındaki savaşta da şiddetli çatışmalara sahne olmuş, ancak savaş sonunda şehrin hakimiyeti Ukrayna ordusunda kalmıştı.

24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalara Rus ordusunun yanı sıra Donetsk'teki Rus destekli ayrılıkçılar ve Çeçen lider Ramazan Kadirov'un askerleri de katılıyor.

Ukrayna tarafında ise düzenli ordunun yanında, başta "Neo-Nazi" olmakla suçlanan Azov Tavuru da dahil çeşitli milis ve gönüllü gruplar da Rusya'ya karşı savaşıyor.

2 Mart'ta tamamen kuşatılan şehir, Rusya'nın şiddetli bombardımanları sebebiyle neredeyse tamamen enkaza dönmüş durumda. Şehirde binlerce sivilin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

18 Mart'ta şehir merkezine ulaşan Rus güçleri, 10 Nisan'da şehirdeki Ukrayna birliklerini iki ayrı bölgeye bölerek kuşattı. Şehrin iki önemli liman bölgesi Rus güçlerince ele geçirildi. Şehrin batı kısmındaki Prymorskyi bölgesi de 16-17 Nisan tarihlerinde Rus güçlerinin kontrolüne girdi.

Halihazırda çatışmalar Azovstal fabrika bölgesinde devam ediyor.

21 Nisan'da Rusya, şehrin ele geçirildiğini, Azovstal'da kalan Ukrayna güçlerinin kuşatma altında tutularak teslim olmaya zorlanacağını açıkladı.

21 Nisan'dan bu yana çatışmalar Azovstal içerisinde sürerken, Rusya fabrika bölgesine şiddetli bombardımanlar düzenliyor.

Şehirdeki Ukrayna güçleri uzun süredir dışarıdan silah, mühimmat ve gıda desteği alamıyor. Bu durumun, Ukrayna direnişinin zayıflamasına yol açtığı vurgulanıyor.

Mariupol şehrinde son durum ve kontrol alanları şu şekilde:

11mayismariupol.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.