Harun Fazıl kimdir?
Komorlu cihat yanlısı lider Harun Fazıl.
Harun Fazıl adıyla da bilinen Fazıl Abdullah Muhammed, Afrika kıtası ile Madagaskar adası arasında yer alan ve halkı Müslüman olan Komor Adaları'nın başkenti Moroni şehrinde 1972 yılında dünyaya geldi.
Ailesi uzun yıllar önce bölgeye göç eden, Hindistan asıllı Müslüman bir aileydi. Ataları Hint Altkıtası'nın İngilizlerce işgal edilmesinin ardından bölgeden ayrılarak Madagaskar, Komor Adaları ve çevre bölgelere yerleşmişti. Fazıl'ın ailesi Komor Adaları'nın geçmişinde önemli bir yere sahipti. Ailesinden birçok siyasi lider ve alim çıkmıştı. Anne tarafının kökeninin Arap Yarımadası'na dayandığı belirtilmektedir.
Fazıl doğduğunda Komor Adaları Fransa işgali altındaki bir sömürge toprağıydı. Kendisi 3 yaşındayken, 1975 yılında bölge bağımsızlığını kazansa da dış etki ve siyasi problemler devam edecekti.
Hayatının ilk yılları
Küçük yaşlarda gerek ailesinden gerekse bölgedeki camilerde ders veren İslam alimlerinden Kur'an başta olmak üzere İslami ilim tahsil etmeye başladı. İlk derecede eğitimini tamamladıktan sonra bölgede lise tahsiline başladı. Bir yandan da Kur'an eğitiminde ilerliyor ve İslami ilimler tahsil ediyordu. Bu yaşlarda ayrıca jimnastik başta olmak üzere çeşitli spor dallarıyla ilgilendi.
1986 yılında eğitim hayatına bölgedeki İslami bir okulda devam etti. İslami ilimler alanında dersler aldı, akaid ve hadis gibi alanlarda da tahsilini derinleştirdi. 1990 yılına kadar eğitimine Komor Adaları'nda devam etti. Üniversite çağına geldiğinde, aralarında kardeşlerinin de olduğu birçok kişi Fransa gibi Batı ülkelerine gitse de, Harun Fazıl'ın niyeti Müslüman bir ülkeye giderek ilim tahsiline devam etmekti. Bu amaçla Pakistan'a gitmeye ve burada İslami tahsilini sürdürmeye karar verdi. 1979-1989 yılları arasında Afganistan'da Sovyetler Birliği işgaline karşı devam eden savaştan, Afganistan ve Pakistan hattında cihat yanlılarının faaliyetlerinden de haberdardı. Niyeti bir yandan tahsil görmek diğer yandan da buradaki direnişe katılmaktı.
Pakistan ve Afganistan yılları
Annesinin maddi yardımları sayesinde bu niyetlerle 1990 yılında Pakistan'ın Karaçi kentine gitti. Annesinin kendisine nasihati "tahsilini tamamlamadan askeri faaliyetlere dahil olmaması" yönündeydi. Komor dilinin yanı sıra Fransızca ve İngilizce de bildiği için Pakistan'da iletişim kurmakta zorluk çekmedi. Hayatının ilerleyen döneminde Arapça ve Svahili dillerini de akıcı şekilde öğrenecekti.
Pakistan'daki eğitim hayatı boyunca Arapçadan şeriata kadar birçok farklı dalda tahsil gördü, dünyanın farklı bölgelerinden birçok Müslüman gençle arkadaşlık kurdu. Bunlar arasında, Afganistan'da Sovyet işgaline karşı savaşan gruplardan Hizb-i İslami'ye mensup olan Abdulcabbar isimli bir genç de vardı. Bu Afgan genç, Harun Fazıl'a Afganistan'daki savaştan, Sovyet işgalcilerin zulümlerinden ve diğer meselelerden bahsetti.
Fazıl'ın bölgedeki direnişe olan ilgisi zaman içerisinde, özellikle Irak lideri Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal etmesi ve 1991 yılında ABD öncülüğündeki güçlerinin Irak'a saldırması sonrasında daha da arttı. Bu doğrultuda 1991 yılında beraberinde başka öğrenciler de bulunduğu bir şekilde önce Peşaver'e, buradan da Afganistan'a gitti. 19 yaşında gerçekleştirdiği bu yolculuğun ardından Afganistan'da gönüllü Arap savaşçılara katıldı. Burada askeri ve ilmi eğitimler aldı, cihat yanlılarıyla yakınlık kurdu, Usame bin Ladin gibi çeşitli liderleri tanıdı. Doğrudan çatışmalar içerisinde yer aldı.
Bir süre sonra Karaçi'deki eğitimine geri dönmek zorunda kalsa da bu dönem oldukça kısa sürdü, kısa bir aranın ardından Afganistan'a geri döndü. Cihat yanlıları içerisinde yükseldi, tecrübesi arttı ve bir süre sonra El Kaide'ye katıldı.
Doğu Afrika
1992 yılına kadar Afganistan'da kalan Harun Fazıl eğitimine ve fiilen savaşa devam etti. Bu süreç Afganistan'daki komünist rejimin yıkılmasının ardından Afgan gruplar arasında iç savaşın patlak verdiği döneme kadar sürdü. Bu süreçte kısa bir dönem Pakistan'da hapiste tutulmasının ardından Usame bin Ladin'in öncülük ettiği cihat yanlılarıyla beraber Sudan'a gitti.
Sudan yılları Harun Fazıl için oldukça aktif geçti. Buradaki faaliyetlerin önemli bir parçası ve askeri bir eğitmen olarak öne çıktı. Özellikle Ogadin ve Somali'deki savaşçıların eğitilmesi sürecinin önemli isimlerinden biri oldu. Tanzanya, Kenya, Etiyopya ve Somali'ye seyahat etti. Etiyopya işgali altındaki Ogadin'de cihat yanlılarının eğitilmesi için, küçük bir grupla birlikte zorlu şartlarda, kilometrelerce yürüyerek bölgeye ulaştı. Birçok savaşçıya eğitim vererek bölgedeki cihat yanlısı direnişin temellerini attı. Bu süreçte Somali'de ABD'ye karşı savaşın içerisinde de fiilen yer aldı, Ekim 1993'te ABD ve müttefiklerinin ağır kayıp verdiği Mogadişu Muharebesi'ne de katıldı.
Tarih | 'Kara Şahin Düştü': Somali'de ABD'nin 19 kayıp verdiği Mogadişu Muharebesi
Bu sürecin ardından kısa bir süre için memleketine döndükten ve evlendikten sonra tekrar bölgeye geri döndü, Sudan-Somali hattı arasındaki çalışmaları koordine etti. Ebu Hafs el Mısri, Seyfu'l Adl, Ebu Ubeyde el Benşiri gibi liderlerle birlikte çalıştı. Doğu Afrikalılara benzemesi sayesinde fark edilmeden bölgede faaliyet gösterebiliyordu. 1996'da cihat yanlılarının Sudan'dan çıkarılmasının ardından da Doğu Afrika'da kalmaya devam etti. 1998 yılında Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan elçiliklerine yönelik saldırının planlanmasında ve uygulanmasında önde gelen isimlerden biriydi. Saldırıların ardından hakkında yakalama emri çıkartıldı, 2001 yılında ABD tarafından "terör" listesine alınarak başına ödül konuldu.
Harun Fazıl, saldırıların ardından yaşanan gelişmeler sebebiyle önce Komor Adaları'na, buradan da Pakistan'ın Karaçi kentine ve Afganistan'a geçti. Bu dönemde Afganistan'da Taliban'ın tesis ettiği İslam Emirliği yönetimi hakim durumdaydı. Fazıl Afganistan'da El Kaide içerisindeki faaliyetlerine devam etti.
Burada bir süre kaldıktan sonra Doğu Afrika'daki faaliyetleri koordine etmek üzere 2000 yılı sonunda veya 2001 yılı başında Pakistan üzerinden Etiyopya'ya gitti. Bu dönemde Doğu Afrika genelinde cihat yanlısı hücreler bulunuyordu ve Somali'de de direniş aktif olarak devam ediyordu. Harun Fazıl Sudan'dan Etiyopya'ya, Somali'den Kenya'ya uzanan geniş bir hat üzerinde cihat yanlısı yapıları koordine etti. 28 Kasım 2002 tarihinde Kenya'nın Mombasa'da bir İsrail yolcu uçağını ve İsraillilere ait bir oteli hedef alan saldırıların planlanmasında ve uygulanmasında yer aldı. Bu saldırı sonrasında, ABD ve İsrail istihbarat teşkilatlarının kendisini yakalamaya yönelik girişimlerinden kurtulmayı başardı.
Devam eden süreçte bölgede ABD'ye ve yerel güçlere karşı birçok saldırı içerisinde aktif rol oynadı, Doğu Afrika'da devam eden savaşın en üst düzey isimlerinden biri haline geldi. Daha çok Somali'de bulunsa da Sudan'dan Madagaskar'a uzanan geniş bir alanda birçok bölgede faaliyet gösterdi. Birçok savaşçıyı eğitti.
Harun Fazıl, 8 Haziran 2011 günü, Somali'nin başkenti Mogadişu'da ABD destekli hükümet güçlerinin kendisini aracının içerisinde tespit etmesinin ardından çıkan çatışmada hayatını kaybetti.
Kaynak: Mepa News