Haşdi Şabi 2.0: İran'ın Irak'taki yeni Şii milis grupları

Haşdi Şabi 2.0: İran'ın Irak'taki yeni Şii milis grupları

Irak'ta oldukça geniş bir Şii milis grup gücüne sahip olan İran, son yıllarda yeni gruplar teşkil etme stratejisi izlemeye başladı.

Irak'ta oldukça geniş bir Şii milis grup gücüne sahip olan İran, son yıllarda yeni gruplar teşkil etme stratejisi izlemeye başladı.

Özellikle 2014'te kurulan Haşdi Şabi'den itibaren Irak'ta Şii grup kurulumundaki enflasyon dikkati çekiyor. Bu grupların bazıları anlaşmazlıklar ve maddi çıkar ilişkileri nedeniyle ana gruplardan bölünerek oluşurken, bazı grupların ana gruplarca paravan grup olarak kurulduğu belirtiliyor. Şii milis gruplar, paravan gruplar yoluyla ana grupların kendi isimleriyle icrasından zarar görebilecekleri saldırı ve işlemleri gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Bu gruplar ABD'ye ait üslere, konvoylara, Suudi Arabistan topraklarına, Irak kuzeyindeki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Büyük Şii gruplara bağlı olduğu düşünülen bu gruplar, ortak bir çatıya benzer şekilde kendilerini "Irak İslami Direnişi grupları" olarak adlandırıyorlar.

"Irak İslami Direnişi grupları"

Irak'ta son dönemdeki saldırılarda oynadıkları rol sebebiyle etkinliklerinden söz ettiren bu gruplar uzmanlarca "Haşdi Şabi'nin yeni versiyonu", "Haşdi Şabi 2.0" gibi isimlerle anılıyor. Grupların, 2020 yılının Ocak ayında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi liderlerinden Ebu Mehdi el Mühendis'in Bağdat'ta ABD tarafından öldürülmesi sonrası hızla artması dikkat çekiyor.

Söz konusu yapı geçtiğimiz günlerde birini yılını kutlayan sosyal medya paylaşımları yaptı.

Irak'ta İran'ın yeni hareket stratejisi kapsamında teşkil edildiği belirtilen grupların ABD, Suudi Arabistan, Türkiye, Kuzey Irak Kürt Yönetimi gibi taraflara yönelik saldırılarının da artması bekleniyor.

Söz konusu grupların isimleri ise şu şekilde:

- Vaad el Hak Tugayı

- Seraya Evliya ed Dem

- Ashab el Kehf

- Kasım el Cabbarin

- Usbat el Sairin

- Mukaveme el Duveliyye

- 2020 Devrimi Seriyyesi

- Ulul Azm

- Kuvvet Zulfikar

- Sar el Muhendis

- Şehit Kerim Der'am grubu

- Eba Fadıl Abbas grubu

- Muntekim Seriyyesi

- Sabikun Tugayı

- Muntekimun Tugayı

- Liva Habir

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.