Haşdi Şabi siyasete giriyor

Haşdi Şabi siyasete giriyor

Eski Haşdi Şabi sözcüsü Esedi, yeni bir siyasi parti kurulmakta olduğunu açıkladı.

Eski Haşdi Şabi sözcüsü Esedi, yeni bir siyasi parti kurulmakta olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz gün İran destekli Haşdi Şabi çatı örgütü sözcülüğünden istifa ettiğini açıklayan Ahmed El Esedi, Irak'ta seçimlere katılmak için yeni bir siyasi parti oluşumu içinde olduklarını açıkladı.

"Mücahidler İttifakı"

Irak'ta bir yerel haber ajansının konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Esedi, kurulacak yeni siyasi partinin isminin "Mücahidler" olacağını ifade ederken bunun birleştirici bir ittifak olacağından bahsetti. 

"Haşdi Şabi'nin çıkarları korunacak"

Esedi, yeni kurulacak siyasi partinin güçlü bir oluşum olacağını ve Haşdi Şabi'nin çıkarlarını muhafaza etmeyi öncelik olarak tanıyacağını ifade ederken, Haşdi Şabi çatı örgütünün Irak silahlı kuvvetlerinin bir parçası olduğunu vurguladı.

Öte yandan Esedi'nin yeni kurulacak siyasi partinin sözücü olması bekleniyor.

Haşdi Şabi nedir?

Haşdi Şabi çatı örgütü, IŞİD'in 2014'te başta Musul olmak üzere Irak'ta birçok bölgeyi kontrol altına almasının ardından Irak'ın Şii dini lideri Ayetullah Sistani'nin fetvasıyla kurulmuştu.

Söz konusu fetvada Sistani, Irak'ta eli silah tutan herkesi ülkelerini ve kutsal mekanları savunmaya çağırmış, İran tarafından desteklenen birçok Şii milis yapılanması bu çağrıyla birlikte Haşdi Şabi ismi altında birleşmişti.

Haşdi Şabi, İran'ın topraklarından Lübnan'a kadar uzanmasını planladığı büyük 'Şii imparatorluğu' projesinin ayaklarından birini oluşturuyor.

Mezhep endeksli bir siyaset güden Haşdi Şabi'nin, Sünnilerin örgütlü güce sahip olmasının önüne geçilmesi ve Sünni halk kitlelerinin bölgeden göç ettirilmesi gibi amaçları bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.